« Svijet
objavljeno prije 15 godina
TO JE TAJ NAPREDAK

Slovenija je blokirala još jedno poglavlje

Prejudiciranje granice i Statistika na prvi pogled nemaju veze jedno s drugim, ali to očito nije razlog da se još malo ne zapapri susjedima

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Slovenija

,

pristupni pregovori

,

slovenska blokada pregovora

,

poglavlje pregovora

,

statistika

,

granični spor

,

prejudiciranje granice

Iz europskih diplomatskih izvora potvrđeno je kako je Slovenija na današnjem sastanku radne skupine za proširenja u Bruxellesu, blokirala zatvaranje još jednog poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima. Radi se o poglavlju Statistika koje je tako postalo 13. po redu blokirano poglavlje, a obrazloženje je isto kao i u dosadašnjim slučajevima - prejudiciranje granice.

Slovenija ovim potezom blokira otvaranje devet i zatvaranje četiri poglavlja. Za poglavlje Statistika postojala je nada da bi moglo biti zatvoreno na Međuvladinoj konferenciji o pristupanju, koja je zakazana za petak, 26. lipnja, no održavanje sjednice sada je krajnje upitno jer se zbog slovenske blokade ne može otvoriti ni zatvoriti ni jedno poglavlje.

Češko predsjedništvo najavilo je da će odluku o sudbini te pristupne konferencije donijeti u srijedu nakon sjednice Odbora stalnih predstavnika (COREPER), na kojoj će se razmotriti stanje u kojem se nalaze hrvatski pregovori.

Izvor: Hina

23.06.2009. 21:17:27
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh