« Svijet
objavljeno prije 6 godina i 8 mjeseci
DA ILI NE?

Slovenija blokira ulazak Hrvatske u OECD?

Zbog odbijanja Hrvatske da prizna arbitražu o granici Slovenija namjerava blokirati ulazak RH u Organizaciju za ekonomsku suradnju i razvoj

Slovenija nam komplicira život
Slovenija nam komplicira život (Arhiva)
Više o

Slovenija

,

OECD

,

Hrvatska

U Bruxellesu je Slovenija upozorila da ne može poduprijeti članstvo Hrvatske u organizaciji OECD-a zbog nepoštovanja vladavine prava.

Takvo je stajalište Slovenija neslužbeno već iznijela glavnom tajniku OECD-a Joseu Angelu Gurriji, tijekom u utorak završenog Bledskog strateškog foruma. Za vrijeme te međunarodne konferencije Slovenija je u opsežnoj diplomatskoj ofenzivi goste skupa iz Europe i svijeta nastojala uvjeriti da je hrvatsko neprihvaćanje granične arbitraže kršenje načela vladavine prava te da hrvatska vlada pokazuje nepoštovanje prema međunarodnom pravu odbijajući arbitražnu presudu.

Da ne može podržati članstvo Hrvatske u OECD-u, Slovenija je obavijestila i veleposlanike država članica EU-a, na sastanku u Bruxellesu, na kojemu je pod točkom razno Europska komisija države članice obavijestila o trenutačnom stanju u pogledu budućeg širenja OECD-a.

Vijest koju smo primili iz Bruxellesa o slovenskom preispitivanju pozitivnog stava prema našem ulasku u OECD je iznenađujuća i time Slovenija zbog bilateralnog pitanja najavljuje blokadu procesa koji Europska komisija te države članice EU-a aktivno podržavaju, navodi se u reakciji Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Među kandidatima za članstvo u OECD-u su tri europske i tri južnoameričke države. Stav Europske komisije prema daljnjem proširenju OECD-a je od 2007. godine nepromijenjen - zagovara se pristupanje svih država članica EU-a OECD-u. Sam pristupni proces je dugotrajan i zahtjevan, postoje formalni kriteriji koje svaka država kandidat za članstvo treba ispuniti, na čemu naša Vlada intenzivno radi već niz godina, no presudna će biti politička volja država članica OECD-a za odluku o upućivanju pozivnice.

Slovenija nas je dosad podržavala u našoj ambiciji pristupanja OECD-u te prenosila vlastita iskustva iz pristupnog procesa nizom konzultacija. Hrvatska diplomacija će nastaviti u kontaktima s Bruxellesom te svim državama članicama OECD-a zagovarati naše pristupanje OECD-u, što će omogućiti prijenos najboljih svjetskih iskustava i standarda u naše gospodarske, razvojne, obrazovne i brojne druge javne politike, navodi se iz MVEP-a.

Glavni tajnik organizacije sa sjedištem u Parizu Jose Angel Gurria namjerava u petak predstaviti svoj prijedlog budućeg širenja.

Kako navodi Slovenska tiskovna agencija članstvo u OECD-u od članica EU-a još neuključenih u tu organizaciju žele Rumunjska, Bugarska i Hrvatska, no Gurria će za sada predložiti samo primanje Rumunjske, a od država izvan Europe podršku za članstvo imaju još Argentina, Brazil i Peru.

Slovenski politički vrh iskoristio je jučerašnji forum na Bledu i optužio Hrvatsku za kršenje vladavine prava, što je sudionike začudilo, rekla je na Hrvatskom radiju ministrica vanjskih poslova Marija Pejčinović Burić. Komentirala je i ponašanje slovenskog kolege Erjavca koji se odbio s njom sastati. 

06.09.2017. 19:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh