« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
YVO DE BOER:

Ove godine neće biti sveobuhvatnog sporazuma o klimi

Iz UN-a poručuju da će velika konferencija u prosincu dati tek prvi odgovor za smanjivanje količina stakleničkih plinova

(Getty Images)
Više o

klimatske promjene

,

Yvo de Boer

,

UN klima

Čelni čovjek UN-a za klimu Yvo de Boer eliminirao je očekivanja da će se ove godine postići sveobuhvatni sporazum o klimi rekavši da će velika UN-ova konferencija u prosincu dati tek prvi odgovor za smanjivanje količina stakleničkih plinova.

De Boer je svoju izjavu dao pet mjeseci nakon što konferencija u Kopenahgenu nije uspjela ostvariti veći napredak unatoč napora svjetskih čelnika, uključujući i predsjednika SAD-a Baracka Obamu.

De Boer je novinarima na međunarodnom sastanku o klimi u Koenigwinteru u Njemačkoj rekao da idući veliki međunarodni skup o klimi u meksičkom Cancunu u prosincu "neće dati dovoljno dobar odgovor".

"Dobar ishod Cancuna bit će operativna arhitektura za klimatske promjene", rekao je. "A onda ćemo odlučiti o sporazumu".

De Boer je rekao da takav međunarodni sporazum o klimi očekuje prije kraja 2012. no ni da taj "neće biti konačan odgovor na izazov klimatskih promjena".

Konferencija u Kopenhagenu je prvotno trebala dati međunarodni sporazum na kojem se radilo od 2007. godine. Umjesto toga je ta konferencija pokazala veliko razilaženje između industrijaliziranih država, novih gospodarskih sila poput Kine i zemalja u razvoju. (hina/metro-portal)

03.05.2010. 23:07:15
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh