« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 3 mjeseca
ISTRAŽIVANJE

Slovenci ne žele da se Mercator proda strancima

Ako bi Mercator u cijelosti preuzeo strani vlasnik, 30% ispitanika u njemu više ne bi kupovalo

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix/Infopunkt)
Više o

Slovenci

,

Mercator

,

prodaja Mercatora

Skoro trećina slovenskih potrošača odustala bi od kupovanja u Mercatoru, najvećem domaćem trgovačkom lancu, ako bi on došao u vlasništvo stranaca, a većina je za zadržavanje njegove sadašnje vlasničke strukture ili ulazak novog domaćeg investitora, pokazala je prošlog tjedna provedena anketa koju je objavilo ljubljansko "Delo".

Konzorcij domaćih i stranih banaka nedavno je završio postupak prikupljanja neobvezujućih ponuda za svoje dionice Mercatora koje su banke preuzele umjesto dospjelih a neplaćenih kredita nekada jakih financijskih holdinga, no raspoloženje da te dionice kupi neki od stranih interesenata ili konkurenata u Sloveniji nije veliko, pa su u međuvremenu od prodaje dionica odustale Nova ljubljanska banka (NLB) i Banka Celje (BC).

Prema anketi "Dela" u kojoj je sudjelovalo skoro 500 ispitanika, 52,2 posto Slovenaca smatra da bi dionice trebalo prodati domaćem investitoru, 6,7 posto da ih treba prodati strancima, a 33,3 posto da treba zadržati sadašnju mješovitu vlasničku strukturu i da Mercator ne smije preuzeti jedan vlasnik.

Ako bi Mercator u cijelosti preuzeo strani vlasnik, 63 posto ispitanika u njegovim bi trgovinama i dalje kupovalo, a 30,6 posto ne, pokazala je anketa.

Konzervativniji ispitanici, osobito stariji, natprosječno su protiv prodaje Mercatorovih dionica strancima, a mlađi se manje izrazito protive toj mogućnosti, pokazala je anketa koju je objavio vodeći slovenski list.

Mercator će u petak objaviti svoje poslovne rezultate za prošlu godinu, a poslovni dnevnik "Finance" u ponedjeljak navodi da su rezultati u skladu s padom potrošnje izazvane ekonomskom krizom i nešto slabiji nego 2008. godine.

Mercator je lani zabilježio 2,66 milijarde eura prihoda od prodaje, što je pad od dva posto u odnosu na prethodnu, dok je dobitak iz poslovanja prepolovljen i iznosi 21 milijun eura, pišu "Finance" u ponedjeljak. (hina/metro-portal)

22.02.2010. 10:24:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh