« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
GEORGE SOROS:

Euro se suočava s većim testovima od Grčke

Soros je izjavio da Europska unija mora preuzeti veće ovlasti u nadzoru i institucionalnim aranžmanima za uvjetnu pomoć

George Soros
George Soros (Arhiva)
Više o

euro

,

Grčka

,

George Soros

,

financijska kriza

Privremena pomoć trebala bi biti dovoljna da se spasi Grčka no budućnost eura ostaje upitna s obzirom na veće probleme s kojima se Europska unija suočava, kazao je ulagač i milijarder George Soros.

U tekstu objavljenom u Financial Timesu Soros je izjavio da Europska unija mora preuzeti veće ovlasti u nadzoru i institucionalnim aranžmanima za uvjetnu pomoć, sugerirajući da bi bilo poželjno dobro organizirano tržište euroobveznica.

"Privremena pomoć bila bi dovoljna Grčkoj, no ostaju problemi sa Španjolskom, Italijom, Portugalom i Irskom. Zajedno čine preveliki dio eurozone da bi im se pomoglo na sličan način", kazao je Soros i dodao kako "unatoč opstanku Grčke budućnost eura i dalje ostaje upitna".

Grčki proračunski manjak nabujao je na 12,7 posto bruto domaćeg proizvoda u 2009., osjetno premašivši gornju propisanu granicu od tri posto. Grčka je obećala u ovoj godini smanjiti manjak na 8,7 posto BDP-a.

Njemački tjednik Der Spiegel u izdanju od ponedjeljka piše da je njemačko ministarstvo financija izradilo nacrt plana prema kojem bi zemlje eurozone pružile pomoć Grčkoj u iznosu od 20 do 25 milijardi eura. (hina/metro-portal)

22.02.2010. 11:01:04
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh