« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
PAHOR I TUERK:

Slovenci ne odustaju od izmjena Rehnovog prijedloga

Bit će zanimljivo vidjeti Rehnovu reakciju na slovensku tvrdoglavost

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Slovenija

,

Europska komisija

,

Borut Pahor

,

ulazak u EU

,

Danilo Tuerk

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

,

Rehnov prijedlog

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor i predsjednik države Danilo Tuerk založili su se u ponedjeljak za "uravnoteženje" Rehnova prijedloga o rješavanju graničnog prijepora s Hrvatskom, najavljujući dopune na tekst sporazuma koji je hrvatski Sabor prošlog tjedna već prihvatio.

"Ako se želi doći do sporazuma o arbitraži, onda to mora biti uravnotežen sporazum koji će biti prihvatljiv objema stranama", rekao je Pahor nakon svog sastanka s francuskom premijerom Francoisom Fiollonom koji je doputovao u dvodnevni posjet Sloveniji, čija je glavna tema gospodarska suradnja dviju država.

Samo uravnoteženjem postojećeg teksta o osnivanju ad-hoc arbitraže, što Hrvatskoj i Sloveniji predlaže Rehn u svom prijedlogu, može se doći do kompromisnog rješenja o granici i tako spor koji traje već 18 godina uspješno zaključiti, iznio je Pahor.

Pahor će u utorak na sastanku s predsjendicima parlamentarnih stranaka pokušati osigurati što veću potporu za prijedlog izmjena Rehnova nacrta sporazuma o arbitraži, o kojemu se stranke nisu uspjele sasvim usuglasiti prije tjedan dana, a sastanku će nazočiti i predsjendik države Danilo Tuerk.

Tuerk je o sadržaju Rehnova prijedloga govorio i s francuskim premijerom Fillonom, a kako je nakon sastanka priopćeno iz njegova ureda, Tuerk se zauzeo za "uravnoteženo rješenje".

Tuerk je gostu iz Francuske u svezi s Rehnovim prijedlogom pojasnio da se Slovenija zauzima za "što više uravnotežena i međusobno korisna rješenja" koja će riješiti "granično pitanje s Hrvatskom", priopćeno je iz Tuerkova ureda.

Ukoliko Pahor u utorak sa strankama postigne suglasnost ili veliku potporu prijedlozima izmjena Rehnove injicijative, onda će o tim dopunama teksta u četvrtak na redovnoj sjednici odlučivati vlada, u petak će se raspraviti u parlamentarnom odboru za vanjsku politiku, a odgovor Europskoj komisiji mogao bi biti poslan krajem tjedna.

Pahor je izjavio da je dobro što je slovenska politika uzela potrebno vrijeme kako bi se razjasnile neke popjedinosti iz prijedloga, te da je isto to učinila i Hrvatska koja nije odmah odgovorila na raniji Rehnov prijedlog koji je kasnije izmijenjen. (hina/metro-portal)

11.05.2009. 21:28:06
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh