« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
NOVI SUHOJ

Prvi postsovjetski vojni zrakoplov poletjet će do kraja godine

Rusija prolazi kroz krupnu reorganizaciju vojske, a modernizacija je jedna od glavnih stavki.

(Corbis)
Više o

Rusija

,

Vladimir Putin

,

Sergej Ivanov

,

SSSR

,

ruska vojska

,

reorganizacija vojske

,

borbeni zrakoplov

,

Suhoj

,

Suhoj Su-27

,

Sovjetski savez

Prvi sasvim novi ruski zrakoplov od pada Sovjetskoga Saveza prvi će put poletjeti prije kraja ove godine, objavio je u ponedjeljak jedan visoki ruski dužnosnik.

"Premijer (Vladimir Putin) posjetio je danas tvornicu zrakoplova u kojoj je vidio ratne zrakoplove pete generacije u završnom stupnju izrade", rekao je zamjenik premijera Sergej Ivanov novinarima u Komsomolsku na ruskom dalekom istoku, gdje se proizvede civilni i vojni zrakoplovi Suhoj.

"Prije kraja ove godine taj će avion uzletjeti", dodao je.

Nije ništa pobliže objasnio, a novinarima nije bilo dopušteno da s Putinom uđu u tajni dio tvornice u kojem se sastavlja mlažnjak.

Ruski vojni programi zloglasni su po kašnjenju, ali ako novi Suhoj doista poleti ove godine, bit će to prvi strani zrakoplov koji bi izazvao poznatu petu generaciju američkog zrakoplova F-22 Raptora.

Jedan vojni komentator za rusku novinsku agenciju RIA-u rekao je prošli mjesec da su i Indija i Brazil uključeni u ruski plan izrade mlažnjaka pete generacije koji će biti multifunkcionalan, moći će letjeti po svakom vremenu i u svako doba dana i noći.

Druge osobine tog mlažnjaka pete generacije povećane su manevarske sposobnosti, nevidljivost za sve vrste radara te sposobnost uzlijetanja i slijetanja na kratkoj pisti.

U Rusiji upravo traje krupna reorganizacija oružanih snaga i važno joj je da modernizira oružje za suvremeno ratovanje.

Osim novog mlažnjaka, Ivanov je obećao i intenziviranje proizvodnje postojećih borbenih zrakoplova iz sovjetskih vremena.

U osamdesetima je SSSR uveo zrakoplov Suhoj Su-27, kojemu je NATO dao ime "Flanker-B". Tim su avionom SSSR i njegovi komunistički saveznici bili korak ispred američkih mlažnjaka F-15 i F-16.

Su-30, poznat i kao "Flanker-C" unaprijeđena je verzija Su-27. On je prvi put letio u doba Sovjetskoga Saveza, ali je službeno predstavljen u pokstkomunističkoj Rusiji 1996. (hina/metro-portal)

11.05.2009. 21:07:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh