« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
POJAČANI NAPORI

UN na Bliskom istoku traži mir s palestinskom državom

Ban Ki-moon od Izraela je zatražio temeljnu promjenu politike naseljavanja i prihvaćanje rješenja s dvije države.

(Getty Images)
Više o

SAD

,

Izrael

,

Palestina

,

Gaza

,

Ban Ki-moon

,

Rusija

,

UN

,

Sergej Lavrov

,

palestinska država

,

Davor Božinović

,

bliskoistočni sukob

,

Susan Rice

,

Gabriela Shalev

,

Kvartet za Bliski istok

Rusija, Sjedinjene Države i ključne članice Ujedinjenih naroda kojima se priključila i Hrvatska zatražile su u ponedjeljak pojačane napore kako bi se krenulo prema ustanovljavanju palestinske države koja bi u miru živjela pored Izraela kao i postizanju sveobuhvatnog mirovnog sporazuma za Bliski istok.

Govornici na ministarskom sastanku Vijeća sigurnosti UN-a u ponedjeljak su nabrojali glavne izazove na putu rješavanja stanja na Bliskom istoku ali su upozorili i na obnovu nasilja ukoliko se ne poduzmu ustrajni napori na nastavku izraelsko-palestinskih pregovora, pomirbi podijeljenih palestinskih frakcija i obnovi razgovora između Izraela i Sirije.

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon podsjetio je kako od siječnja nije bilo napretka na rješavanju sukoba Izraela i Hamasa u Pojasu Gaze.

"Rješavanje izraelsko-palestinskog sukoba je od temeljne važnosti za dobrobit oba naroda, regije i svijeta", rekao je Ban Ki-moon.

Glavni tajnik UN-a zatražio je od Izraela da "temeljno promijeni svoje politike" glede naseljavanja i dokaže svoju predanost rješenju s dvije države dok je od Palestinaca zatražio da okončaju raketne napade na Izrael i razviju učinkovitu sigurnosnu strukturu i državne ustanove.

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, koji je predsjedao sastankom, rekao je da strane na Bliskom istoku ne smiju biti vođene osjećajima nego potrebom da riješe razoran sukob te da će Rusija podržati obnovu pregovora.

Veleposlanica SAD-a u UN-u Susan Rice je rekla da SAD ne podržava duge pregovore za rješavanje sukoba te prenijela namjeru predsjednika SAD-a Baracka Obame da izravno vodi napore za okončanje sukoba. "Naš interes nije dug, razvučen proces nego stvarni rezultati", rekla je.

Izraelska veleposlanica u UN-u Gabriela Shalev prigovorila je inicijativi održavanja sastanka koji je sazvala Rusija koja ovoga mjeseca predsjeda Vijećem sigurnosti. Ona je rekla da Izrael ne vjeruje da uključivanje Vijeća sigurnosti doprinosi političkom procesu na Bliskom istoku.Hrvatski predstavnik na sjednici, državni tajnik za europske integracije u Ministarstvu vanjskih poslova i europskih integracija Davor Božinović, kazao je kako je Hrvatska u tom smislu pozdravila i rusku inicijativu nadogradnje procesa iz Annapolisa jačim naglaskom na regionalni aspekt sukoba, postojeću regionalnu podršku mirovnom procesu, prije svega Egipta, te obnavljanje odnosa između Izraela i Sirije te Sirije i Libanona.

"Hrvatska je pozdravila rusku inicijativu nadogradnje mirovnog procesa iz Annapolisa s jačim naglaskom na regionalni aspekt sukoba. Ta inicijativa uključuje postojeću regionalnu podršku, prije svega Egipta, mirovnom procesu, te obnavljanja odnosa između Izraela i Sirije, te Sirije i Libanona", rekao je Božinović.

"Ruska inicijativa trebala bi dobiti na zamahu na konferenciji u Moskvi, čije je održavanje najavljeno do kraja godine", nastavio je i dodao kako "djelovanje nove američke administracije na čelu s predsjednikom Barackom Obamom predstavlja novi moment u naporima za obnavljanje mirovnog procesa".

U svom istupu istaknuo da je rasprava na temu Bliskog istoka pravodobno organizirana, jer arapsko-izraelski sukob ima globalni doseg pa perspektiva njegovog rješavanja uvelike ovisi o uključivanju izravno zainteresiranih strana i vodećih zemalja svijeta"

Naglasio kako iz iskustva u regiji, Hrvatska smatra da međunarodna zajednica, Vijeće sigurnosti UN i Kvartet za Bliski istok trebaju nastaviti poticati obje strane na približavanje istom cilju te izrazio potporu Hrvatske rješenju s dvije države Izraelom i Palestinom, koje žive u miru i sigurnosti. U tom kontekstu državni tajnik je govorio i o važnosti dugoročnog gospodarskog razvoja regije i otvaranju graničnih prijelaza.

Sjednica Vijeća sigurnosti zaključena je predsjedničkom izjavom koja poziva na nastavak procesa iz Annapolisa, koji bi trebao dobiti novi zamah na konferenciji u Moskvi do kraja ove godine. (hina/metro-portal)

11.05.2009. 21:41:40
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh