« Svijet
objavljeno prije 15 godina
STANJE U DEŽELI

Slovenci iznenađeni i zbunjeni Sanaderovom ostavkom

Prema tvrdnjama slovenskih medija slovenski političari ostavku premijera Ive Sanadera doživjeli su kao potpuno iznenađenje

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Davor Pongračić/CROPIX)
Više o

Dimitrij Rupel

,

Slovenija

,

Borut Pahor

,

Ivo Vajgl

,

Ivo Sanader ostavka

,

slovenski političari

Slovenski mediji u srijedu navečer objavili su prve reakcije slovenskih političara na ostavku hrvatskog premijera. Neki od njih ocjenjuju da je to prilika za novi početak odnosa Ljubljane i Zagreba, dok drugi ne vjeruju da se Sanader definitivno oprašta od politike ili iznose špekulacije o razlozima njegove odluke.

Predsjednik vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta Ivo Vajgl rekao je kako je odlazak Sanadera završetak jednog razdoblja koje je zacrtao Tuđman. Pojasnio je da smatra kako je Sanader bio inicijator odbijanja parafiranog sporazuma Drnovšek-Račan iz 2001. godine, te dodao da Sanaderov odlazak zato znači kako je "otvoren put prema rješavanju graničnog pitanja". Vajgl je u vrijeme dogovaranja parafiranog sporazuma 2001. godine bio vanjskopolitički savjetnik tadašnjeg slovenskog premijera Janeza Drnovšeka, a sada je član koalicijske stranke Zares, izabran na njenoj listi za zastupnika na nedavnim izborima za Europski parlament.

Dugogodišnji šef slovenske diplomacije Dimitrij Rupel, koji i sada djeluje u slovenskom ministarstvu vanjskih poslova, rekao je kako ne vjeruje da Sanader doista odlazi iz politike. "Sanader je bio za Sloveniju težak i tvrd pregovarač, ali pregovarač dostojan svakog poštovanja", rekao je Rupel za središnji dnevnik slovenske televizije u kojemu je konferencija za tisak Sanadera bila udarna vijest, popraćena nizom priloga o tome kako će se to odraziti na bilateralne odnose.

Predsjednik slovenske vlade Borut Pahor iz Budimpešte je preko svog ureda izjavio da je ostavka Ive Sanadera s mjesta predsjednika hrvatske vlade unutarnja stvar Hrvatske, izrazivši nadu da to neće utjecati na rješavanje graničnog pitanja. Slovenski je premijer opetovao stajalište Ljubljane kako je zaplet s blokadom pristupnih pregovora nastao zbog toga što je Hrvatska "uvela prejudiciranje granice u pregovarački proces s Europskom unijom".

Izvor: Hina

01.07.2009. 21:15:12
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh