« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 1 mjesec
MA DA?

Slovenci bi ipak ostali u EU

Unatoč svim problemima u kojima su se našli u zadnje vrijeme, Slovenci su svjesni da su bez EU bespomoćni

EU i euro su jedini izlaz za Sloveniju
EU i euro su jedini izlaz za Sloveniju (Arhiva)
Više o

EU

,

Slovenija

,

tolar

Iako je kriza promijenila euforiju s kojom su se Slovenci uključivali u Europsku uniju, kada ih je na referendumu 2003. za ulazak u EU glasovalo 86,64 posto, većina njih i danas je uvjerena da je to bila dobra odluka, a euroskeptika je manje od trećine, pokazala je tematska anketa o EU koju je proveo Fakultet za primijenjene društvene studije iz Nove Gorice.

Na pitanje treba li Slovenija ostati u EU ili istupiti iz integracije, 63 posto ispitanika odgovorilo je da treba ostati, a 30,6 posto da treba izaći, prenose u ponedjeljak slovenski mediji.

Sličan omjer raspoloženja javnosti ispitivači su dobili i u odgovorima na postavljeno pitanje o tome bi li zbog krize bilo bolje ostati u Europskoj monetarnoj uniji (EMU) i zadržati euro i pratiti protukrizne mjere koje se donose na razini EU-a ili izaći iz eurozone i vratiti se na staru slovensku nacionalnu valutu tolar, što bi omogućilo vođenje vlastite monetarne politike.

Za ostanak u eurozoni u anketi se izjasnilo 60,4 posto ispitanika, a za izlazak i ponovno uvođenje slovenskog tolara 34,2 posto.

20.05.2013. 16:47:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh