« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 6 mjeseci
NJAM!

Šljive - naš novi najbolji prijatelj

Potvrđeno da su šljive korisne i u regulaciji tjelesne težine, stoga iskoristite sezonu i navalite bez ostatka na šljive u svim oblicima

Šljive su pravo blago
Šljive su pravo blago (Pexels)
Više o

zdravlje

,

šljive

,

težina

,

suhe šljive

Zajedno s maslinama, grožđem i smokvama, suhe šljive jedno su od rijetkih voća na koje su arheolozi pronaišli na nalazištima još iz neolitičkog doba. Naime, moguće je da su šljive prvo voće koje je čovjek počeo uzgajati.

Danas ih ponajviše, i svježe i suhe, koristimo u regulaciji prehrane, dok je u istraživanju iz 2013., objavljenom u časopisu 'Critical Reviews in Food and Science Nutrition' potvrđeno da su šljive korisne i u regulaciji tjelesne težine. Dobro ih je grickati kao međuobrok jer povećavaju osjećaj sitosti i smanjuju potrebu za dodatnim unosom hrane.

Unatoč tome što su slatke, čak ni suhe ne sadrže opasne količine šećera i inzulina, pa služe u prevenciji dijabetesa, kardiovaskularnih bolesti, zatvora i karcinoma debelog crijeva. Osim toga, poznati su antioksidans, sadrže antibakterijska svojstva, doprinose zdravlju kože, jačaju imunološki sustav te smanjuju kolesterol.

No pripazite. Šljive sadrže kalcij oksalate koji uzrokuju bubrežne kamence pa bi s njima trebale biti oprezen osobe koje pate od bolesti bubrega. 

Kako pripremiti laksativ od šljiva?

Zagrijavajte 5 šalica vode do vrenja pa u nju dodajte 150 grama datulja i 150 grama suhih šljiva. Ostavite voće da se kuha dodatnih 10-15 minuta, a nakon toga da se ohladi. Prirodna vlakna, sorbitol i isatin u voću i vodi djelovat će poput blagog i potpuno prirodnog diuretika. 

Piše: Andrea Holi
25.09.2017. 11:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh