« Kultura
objavljeno prije 3 godine
OSVRT

Slikarski opus posvećen moru i čovjeku

Slikarevi motivi izviru iz života i proživljene povijesti , na našoj obali,izviru iz osobnog i narodnog sjećanja,iz boja i mirisa Mediterana, posvećeni su moru, čovjeku koji živi pored mora...

Stipe Ivanišević
Stipe Ivanišević (Miroslav Pelikan)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Stipe Ivanišević

Akademski slikar iz Splita Stipe Ivanišević, suvremeni je hrvatski likovni umjetnik, autor je složenog i nadahnutog opusa, zapaženo je izlagao na nizu samostalnih izložbi,ističući se iznimnim dosegom izvedbe i specifičnim rukopisom.

Osobitu reputacija Ivanišević uživa i to posve opravdano sa svojim sakralnim ciklusom, govorimo o nizu uspješnih ulja na platnu različitog formata s motivima svetaca, križa,crkvica, molitve.

Kontinuirano, Ivanišević slika i druge teme, u kojima ključnu ulogu ima more.

Slikarevi motivi izviru iz života i proživljene povijesti , na našoj obali,izviru iz osobnog i narodnog sjećanja, iz boja i mirisa Mediterana, posvećeni su moru, čovjeku koji živi pored mora ali i na moru, moreplovcu, plivaču, šetaču, brodu, valovima, udaljenim otočićima, nadahnuti su čovjekovim suživotom s morem.

Ciklus posvećen moru nosi izrazito kolorističko obilježje tamnoplave boje, fantastična modrina mora u središtu događanja,u središtu svega.

Istaknimo i dostojanstvenu, svečanu, tihu atmosferu koja natkriljuje prostor svake slike, samo se more čuje.

Ivanišević je sjajno kreirao ciklus ulja na platnu potaknut morem i životu s morem, vješto koristeći stvarne elemente motiva koji ga okružuju, dodajući svakom živućem motivu ponešto i od vlastitog doživljaja nestvarnog, čudesnog jer more je takvo.

Piše: Miroslav Pelikan
15.04.2021. 08:31:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    15.04.2021. 09:54
    more volim te
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh