« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
ZAŠTITA PREBJEGA

Slijepi kineski disident utočište našao u američkoj ambasadi?

Ako se Chen Guangcheng uistinu sakrio u američkoj ambasadi u Pekingu to bi moglo otvoriti nov sukob između vlada SAD-a i Kine

Fotografija vijesti
Više o

SAD

,

Kina

,

disidenti

,

Chen Guangcheng

,

aktivizam

Slijepi kineski aktivist Chen Guangcheng pod američkom je zaštitom u veleposlanstvu u Pekingu otkad je pobjegao iz kućnoga pritvora, objavila je u subotu jedan američka skupina boraca za ljudska prava, javlja Hina.

Promatrači drže kako bi se zbog toga mogao otvoriti nov sukob između vlada SAD-a i Kine. Sjedinjene Države nisu službeno potvrdile vijest da je Chen, koji je pobjegao iz kućnog pritvora u pokrajini Shangdongu, otišao u američko veleposlanstvo.

Kina nije htjela komentirati to pitanje koje bi sad moglo zasjeniti pekinški sastanak idući tjedan, a na kojem će sudjelovati američka državna tajnica Hillary Clinton.

Teksaška organizacija ChinaAid objavila je da je "saznala od izvora bliskog Chenu Guangchengu da je on pod američkom zaštitom i da se o njegovu statusu vode razgovori na visokoj razini između američkih i kineskih dužnosnika".

"Zbog Chenove velike popularnosti Obamina administracija mora biti čvrsta ili će izgubiti kredibilitet kao zaštitnik slobode i vladavine prava", rekao je Bob Fu, predsjednik te organizacije za zaštitu vjerskih i političkih prava. "Ako postoji razlog zbog kojega kineski disidenti vole SAD, to je zbog ovakvih trenutaka", dodao je.

Ni američki State Department u Washingtonu ni američko veleposlanstvo u Pekingu nisu htjeli komentirati ovu situaciju.

Chen, odvjetnik koji se sam obrazovao i koji je postao poznat po svojoj kampanji protiv prisilnih abortusa, bio je zatvoren u svom rodnom selu Linyi u istočnoj pokrajini Shandong od rujna 2010. kada je pušten iz zatvora. U poruci postavljenoj u petak na internetu i upućenoj premijeru Wenu Jiabaou, Chen je potvrdio da je pobjegao iz kućnog pritvora. U video poruci u trajanju od petnaestak minuta Chen je, vidno nabijen emocijama, tražio od premijera da naredi istragu zlostavljanja njega i njegove obitelji od strane lokalnih dužnosnika.

Novinarima i aktivistima nije bio dopušten odlazak u posjet Chenu dok je još bio u kućnom pritvoru, a neki od njih su imali i "bliske susrete" s čuvarima koji su bili razmješteni na svakom ulazu u njegovo selo, pa nije jasno kako je uspio pobjeći.

28.04.2012. 11:13:48
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh