« Glazba
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci

Slavne fotografije iz male sobe

Tvrtka Sony BMG u arhivi je pronašla prikaze brojnih slavnih glazbenika na njihovim počecima

Miles Davis snimljen je 1959. u studiju gsje je snimao album
Miles Davis snimljen je 1959. u studiju gsje je snimao album
Više o

Sony

,

Bruce Springsteen

,

Bob Dylan

,

Miles Davis

,

Johnny Cash

,

The Who

,

David Bowie

Neki od rukovoditelja tvrtke Sony vjeruju kako se ispod njihova sjedišta na njujorškoj Madison aveniji nalazi pravi rudnik zlata. Iako je riječ tek o sobici, na njenim se policama nalazi nekoliko desetljeća glazbene povijesti koju su zabilježili fotografi Columbia Recordsa.

Soba iznenađenja

Miles Davis koji u studiju 1959. godine snima ‘Kind of Blue’, Bob Dylan kako sa svojom tadašnjom djevojkom Suze Rotolo stoji ispred ulice  Greenwich Village 1963. i Bruce Springsteen koji ponosno drži kopiju svoje prve ploče iz 1973. godine, samo su neke od fotografija koje se nalaze u tom sobičku. Sony je Columbiju kupio još 1988., ali desetljećima su te fotografije iz arhiva služile za neke manje projekte.

No, sada Sony BMG Music Entertainment pokušava načeti blago koje je bilo godinama zaključano. Tvrtka je lani pokrenula Icon Collectibles, online trgovinu u kojoj se prodaju reprodukcije tih fotografija za cijenu od 300 do 1700 dolara. Sada se očekuje da će fotografije prodavati i putem Morrison Hotel Gallery, koji je specijaliziran za rock-slike.

Veliki projektSony je Columbiju kupio još 1988., ali desetljećima su te fotografije iz arhiva služile samo za neke manje projekte. No, sada Sony BMG Music Entertainment pokušava načeti blago koje je bilo godinama zaključano. Tvrtka je lani pokrenula Icon Collectibles, online trgovinu u kojoj se prodaju reprodukcije tih fotografija po cijeni od 300 do 1700 dolara. 

Blagoslov glazbenika

Sredinom lipnja galerija će otvoriti izložbu fotografija iz studija Columbije. Neke fotografije iz arhiva mogle bi biti poznate obožavateljima.

Među njima su i one Johnnyja Casha s gitarom u krilu iz 1959. kao i ona Boba Dylana s Ray Ban naočalama kako sjedi za klavirom. Morrison Hotel Gallery većinom prodaje fotografije prominentnih glazbenih fotografa poput Jima Marshalla koji je radio sa Stonesima i grupom The Who te Davidom Bowieom. Kako bi mogao prodavati fotografije iz arhive, Sony BMG je zatražio dozvolu umjetnika i njihovih nasljednika, koji dobivaju dio zarade.

S obzirom na to da se fotografije ne miješaju s mainstream prodajom, većina glazbenika dala je Sonyju svoj blagoslov.

Piše: Piše: Livia Čveljo
29.05.2008. 22:20:29
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh