« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 9 mjeseci
Nije šala

Slatka hrana uzrokuje depresiju?

A mi smo mislili da je slatko samo dobra utjeha.

Ne pretjerujte :)
Ne pretjerujte :) (Arhiva)
Više o

depresija

,

slatka hrana

,

slatko

Iako se od pogleda na komad bogate kremaste čokolande torte obično raznježimo, a neki čak i tvrde na im može popraviti dan, najnovija istraživanja pokazala su da pretjerana konzumacija slatke hrane može uzrokovati ozbiljne mentalne poremećaje, među koje spada i depresija.

Zapravo, World Health Organization tvrdi da bismo unos slatke hrane trebali ograničiti na 5% ukupnog dnevnog unosa kalorija, dok se u državama poput Velike Britanije dnevno unosi duplo, a u SAD-u tri puta više od toga.

Jedna osoba u šest ljudi, pak, pati od neke vrste mentalnog poremećaja poput anksioznosti. Može li konzumacija prevelike količine šećera biti tomu uzrok?

Istraživanja iz 2002. ispitala su povezanost depresije i konzumacije šećera u šest država, a rezultati su pokazali da su ispitanici koji su konzumirali više šećera, pokazivali znakove depresije. Odonda se pokrenulo još nekoliko istraživanja, od kojih su ona iz 2011. i 2014. potvrdila prijašnje rezultate.

Ali kakve veze imaju sećer i depresija?

Znanstvenici u to još nisu potpuno sigurni, no neki vjeruju da se radi o biološkim promjenama koje mogu biti uzrokovane velikom količinom slatke hrane.

Na primjer, prehrana koja uključuje velike količine šećera i masnoća smanjuje količinu nekih proteina (BDNF), a time priječi rast i razvoj određenih stanica u mozgu, što možda može doprinijeti razvoju depresije.

A tu su i upale koje su često prouzrokovane hranom bogatom šećerima. Upale su prirodna reakcija kojom se tijelo bori protiv protiv mikroorganizama, no ako se oduže, mogu prouzročiti probleme poput općeeg umora i nemogućnosti koncentracije.

Tu je također i dopamin. Neke studije navode da je ovisnost o slatkome slična ovisnosti o kokainu što znači da čim količine dopamina u organizmu padnu, nastupa depresivno raspoloženje i stanje slično apstinencijskoj krizi. 

Znanstvenici još uvijek istražuju ovi čudnu povezanost i pred njima je da odgovore na mnoga povezana pitanja, poput onih utječe li šećer na oba spola isto, je li problem u šećerima ili samo u slatkom okusu i slično. 

Svi su, ipak, u jedno sigurni, a to je da bismo svakako trebali smanjiti količine šećera koje unosimo u organizam, jer se posljedice, ako nigdje drugdje, mogu vidjeti na vagi.

 

Piše: Andrea Holi
01.08.2017. 15:01:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh