« Zdravlje
objavljeno prije 6 godina i 10 mjeseci
AJOJ

Broj spermija kod zapadnjačkih muškaraca opada

Novo istraživanje pokazalo je da broj spermija kod muškaraca s područja Sjeverne Amerike, Europe, Australije i Novog Zelanda pada.

Sve ih je manje...
Sve ih je manje... (Arhiva)
Više o

sperma

,

broj spermija

Prije nepunih tjedan dana objavljeno je novo istraživanje koje je dokazalo da broj spermija u sjemenoj tekućini muškaraca opada. U muškaraca s područja Sjeverne Amerike, Europe, Australije i Novog Zelanda, u istraživanju koje se provodilo gotovo 40 godina, a završilo je 2011., dokazan je pad koncentracije sperme za 52% i ukupnan broj spermija za 59%.

Broj spermija određuje se promatranjem uzorka sperme pod mikroskopom. Za koncentraciju spermija mjeri se koliko se milijuna spermija nalazi u jednom mililitru tekućine. Broj spermija dobije se kad se koncetracija sperme pomnoži s količinom sjemene tekućine u mililitrima.

Istraživači predvođeni  Dr. Hagai sa sveučilišta u Jeruzalemu ispitali su 42 935 uzoraka sperme sakupljene između 1973. i 2011. godine. Uzorci su prikupljeni u 50 različitih država, a mjerena je starost dobrovoljaca, razdoblje apstinencije, način prikupljanja uzorka, broj spermija i geografska lokacija na razini kontinenta, nakon čega su predstavljeni rezultati. 

Na temelju njihovih analiza, znanstvenici su zamijetili pad u koncentraciji spermija od 1.4% godišnje, uz pad od 53.4% tijekom godina provođenja istraživanja, kod muškaraca koji žive u Zapadnom, industrijaliziranom društvu. Brojke koje ukazuju na broj spermija kod muškaraca iz Južne Amerike, Azije i Afrike obrnute su. Kod njih je iskazano povećanje broja spermija za 1.4% godišnje i 59.3% u četrdesetak godina.

Rezultati dobiveni ovim istraživanjem zabrinjavaju znanstvenike jer bi takve brojke mogle dovesti do smanjenja mogućnosti oplodnje kod zapadnjačkih muškaraca. Također, istraživanje nije ispitalo uzroke smanjenja broja spermija iako se sumnja da su krive kemikalije kojima smo posljednjih desetljeća sve više izloženi (npr. pesticidi), klimatke promjene ili čak prekomjerna tjelesna težina.

31.07.2017. 10:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh