« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 sata i 26 minuta
MLJAC

Slanutak - zdrav, ali treba paziti...

Bilo da ga jedete u humusu, falafelu ili kao dodatak salati, slanutak može biti odličan dodatak vašoj prehrani. No, je li slanutak zapravo dobar za vas?

Nemojte pretjerivati, samo to želimo reći...
Nemojte pretjerivati, samo to želimo reći... (Arhiva)
Više o

hrana

,

zdravlje

,

kalorije

,

slanutak

Slanutak za većinu ljudi može biti odličan dodatak uravnoteženoj prehrani. No, postoji par stvari na koje treba obratiti pozornost. U nastavku slijede benefiti konzumiranja slanutka i par stvari na koje trebate pripaziti.

Slanutak pomaže s probavom

Vlakna su bitan dio balansirane prehrane što slanutak čini odličnom namirnicom s obzirom na to da je prepun topivih vlaknama koji se zovu rafinoza. Ova vlakna pomažu s probavom jer aktiviraju dobre bakterije koje ta vlakna sporije razgrađuju.

Dulji osjećaj sitosti

Jedna šalica slanutka sadrži 12,5 grama vlakana i 14,5 grama proteina. Riječ je o kombinaciji hranjivih tvari koje tijelo dulje probavljuje zbog čega se nakon jedenja slanutka dulje osjećamo sitima.

Proteini mogu pomoći u smanjenju hormona gladi, što zauzvrat pomaže u smanjenju vašeg apetita.

Vlakna također pomažu u reguliranju apetita povećavajući osjećaj sitosti.

Slanutak pomaže u kontroliranju kolesterola

Za optimalnu razinu tjelesne energije ključno je kontrolirati kolesterol. Visoke razine kolesterola mogu doprinijeti srčanim bolestima, pretilosti, moždanom udaru i drugim ozbiljnim bolestima.

Slanutak je prepun vlakana, a hrana bogata vlaknima može pomoći u snižavanju razine kolesterola i spriječiti kardiovaskularne bolesti.

Slanutak pomaže pri jačanju kostiju

Slanutak je prepun vlakana, magnezija i kalcija, kao i mnoge druge mahunarke. Ove hranjive tvari su bitne za zdrav razvoj i održavanje zdravih kostiju.

Jedna šalica slanutka osigurava vam 6 posto preporučenog dnevnog unosa kalcija te 18 posto magnezija.

Potencijalni rizici konzumiranja slanutka

Dva glavna rizika pri konzumiranju slanutka jesu mogućnost pretjerivanja s kalorijama i masnoćama te mala mogućnost za razvijanje botulizma.

Iako su izvor proteina, vlakana i mnogih korisnih hranjivih tvari, slanutak se često nalazi u jelima koja su prepuna kalorija i masnoća. Dva primjera za to su humus i falafel, veoma popularna jela koja treba jesti u umjerenim količinama.

Premda je rizik od zaraze botulizmom nizak, jako je bitno paziti kako konzerviramo slanutak kod kuće.

Ova ozbiljna bolest je rijetka i uzrokuju je bakterije koje ometaju živčani sustav. Kada se konzervirana hrana ne skladišti pravilno, bakterija koja uzrokuje botulizam može brzo napredovati, osobito u konzervama koje sadržavaju malo soli, kisika i šećera, kao što su konzerve slanutka.

02.08.2024. 13:00:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh