« Život
objavljeno prije 13 godina i 8 mjeseci
SVEMIRSKI AVION

Skylon - revolucionarna svemirska letjelica

VIDEO - Britanci grade letjelicu koja bi ljude i stvari u svemir trebala prevoziti po znatno nižim troškovima od postojećih

Skylon
Skylon (Wikipedia)
Više o

space shuttle

,

svemirske letjelice

,

svemirski turizam

,

Eko prijevoz

,

taksi u Zagrebu

Britanci su se prihvatili ambicioznog projekta - poduzeće Reaction Engines gradi svemirski brod kojeg je moguće lansirati s postojećih zračnih luka. Skylon bi putovanja u svemir tako trebao učiniti jeftinijima pošto nisu potrebna dodatna ulaganja u rakete i infrastrukturu na Zemlji.

Letjelica sliči zrakoplovima za putnički prijevoz. Dugačka je 82 metra s rasponom krila od 25 metara. U planu su dvije verzije - jedna za prijevoz stvari pomoću daljinskog upravljanja, a druga za prijevoz 30 putnika (uključujući 2-3 pilota).

Prema najavama proizvođača, Skylon bi se na tržištu mogao pojaviti već za desetak godina. Reaction Engines procjenjuje da postoji tržište za oko 70 do 90 takvih letjelica, a razvoj košta 12 milijardi dolara.

>>Virgin Galactic predstavlja turistički svemirski brod

"Letjelica nema eksternih raketa, već dva hibridna pogona u kojima sagorijeva tekući dušik i tekući kisik", objašnjava Mark Hempsell iz Reaction Enginesa. U prvoj fazi leta dolazi do sagorijevanja zraka iz atmosfere i tekućeg vodika iz spremišta, dok se u drugoj fazi motor "pali" tekućim kisik i vodikom.

Prilikom polijetanja letjelica će težiti 275 tona, a na Zemlju će se vratiti sa samo 55 tona. Razlika proizlazi iz potrošnje 66 tona tekućeg vodika i 150 tona tekućeg kisika iz spremnika. 

Očekuje se da bi Skylon 2020. mogao Međunarodnu svemirsku postaju opskrbljivati opremom i hranom, a u budućnosti bi se mogao koristiti i za svemirski turizam. 

>>Putovanja u svemir i roboti prostitutke kao budućnost turizma

28.09.2010. 09:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh