« Svijet
objavljeno prije 8 godina i 6 mjeseci
FREETOWN

Skvoteri će otkupiti Christianiu od države

Stanovnici kopenhagenske alternativne komune Christianije odlučili su izići državi u susret i otkupiti zemljište na kojem se njihova komuna nalazi

Christiania je najpoznatiji i najdugovječniji skvot na svijetu
Christiania je najpoznatiji i najdugovječniji skvot na svijetu (Wikipedia)
Više o

Christiania

,

skvot

,

freetown

,

Kopenhagen

,

Danska

Slobodni grad Christiania usred Kopenhagena otkupit će od države za 20 milijuna eura područje na kojem se nalazi i time nakon 40 godina legalizirati svoj status. Jedan glasnogovornik slobodne komune rekao je agenciji AP u subotu (30.4.) da su stanovnici Christianije pristali na otkup od države. U protivnom su vlasti namjeravale atraktivno zemljište u srcu danske metropole rascjepkati i ponuditi na slobodnom tržištu što bi ujedno značilo i kraj socijalnog eksperimenta.

Najbolje rješenje

Na koji način će oko 900 stanovnika Christianije otplatiti 20 milijuna eura, nije poznato ali sve strane ovakav ishod drže najboljim i jedinim rješenjem kojim se jamči opstanak samoproglašenog autonomnog područja. Početkom godine stanovnici Christianije su izgubili sudski proces protiv Danske vlade u kojem su htjeli dokazati da su oni jedini koji raspolažu pravom na posjedovanje zemlje na kojoj se Christiania nalazi. Nakon toga je vlada komuni ponudila da otkupi zemljište a rok do kojeg je trebalo prihvatiti ponudu bio je 2. svibnja.

Od osnutka 1971. Christiania i vlasti živjele su po prešutnom dogovoru: gradski oci bi zažmirili na jedno oko na prodaju lakih droga po Christianiji toliko dugo dok je ona privlačila turiste iz čitavog svijeta. A njih nije malo. Prema nekim istraživanjima godišnje područje od 34 hektara u gradskoj četvrti Christianhavn posjeti oko milijun turista. No dolaskom nove konzervativno - liberalne vlade prije desetak godina na vlast, prekinut je miran suživot između politike i alternativaca. Od 2004. pa na dalje policija sve češće vrši racije po Christianiji u potrazi za jačim drogama.

Svoj na svome

Neki su to shvatili kao signal stanovnicima slobodnoga grada da malo bolje kontroliraju događaje na svojim ulicama. Jer u međuvremenu je sloboda privukla i one koji su je zloupotrijebili. Vrhunac događaja pogubnih po imidž Christianije bio je 2005. sukob motociklističkih bandi oko prevlasti na prodaju droga u kojem je jedna osoba i poginula.

Sve je to dolijevalo vodu na mlin onima koji su u novom konzervativnom "low&order"-ozračju htjeli riješiti slučaj Christianije zauvijek i atraktivno zemljište na petnaestak minuta od središta grada prodati bogatim investitorima. Odlukom o otkupu stanovnici Christianije riješili su desetogodišnji sukob s vlastima koji je opstanak slobodnoga grada doveo u pitanje.

Piše: N. Kreizer / Deutsche Welle
03.05.2011. 08:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh