« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 8 mjeseci
ZABRINJAVAJUĆI TREND

Skupe pogreške: Svaka peta pacijentica zažali svoju plastičnu operaciju

Više od 20 posto faceliftova, povećanja grudi i liposukcija ne ispuni očekivanja pacijentica koje se podvrgnu tim zahvatima, pokazala je studija

Fotografija vijesti
Više o

liposukcija

,

plastične operacije

,

plastična kirurgija

,

povećanje grudi

Nakon što je britanska pjevačica i model Katie Price (nekoć poznata i kao Jordan) nedavno objavila kako žali što je na svoje operacije potrošila više od 100.000 funti za razočaravajuće rezultate, u toj je zemlji pokrenuta prava rasprava o tome možemo li ikada biti potpuno zadovoljni našim tijelom.

Raspravu su rasplamsali i rezultati najnovijeg istraživanja koje je pokazalo kako svaka peta žena koja se podvrgnula plastičnoj operaciji nije sretna njezinim rezultatima.

Više od 20 posto faceliftova, povećanja grudi i liposukcija ne ispuni očekivanja pacijentica koje se podvrgnu tim zahvatima, pokazala je studija.

Većina njih u budućnosti se odlučuju na još jednu operaciju, koja obično bude kompliciranija i košta znatno više, kako bi popravile štetu koju su napravili nedovoljno stručni kirurzi na prvoj operaciji.

„Unatoč tomu što je većina kirurga zasigurno vrlo stručna, ovaj zabrinjavajući trend zadnjih godina pokazuje kako država ne kontrolira privatne klinike dovoljno dobro i često", zaključuju autori studije.

Plastična je kirurgija sve moćnija industrija u svijetu, a njezina se vrijednost u zapadnim zemljama procjenjuje na vrtoglavih 300 milijardi dolara, što je svrstava uz bok nekih od najvećih biznisa.

Studija je pokazala i kako polovica pacijenata smatra da su se na operaciju odlučili potaknuti reklamama, a čak tri četvrtine vjeruje da prije same operaciju nisu dovoljno dobro istražili sve moguće posljedice.

„Svatko tko se podvrgava bilo kakvom medicinskom zahvatu, a posebice ovako ozbiljnom, trebao bi se detaljno raspitati o svim pozitivnim i negativnim stranama operacije te njenim učincima, kako onim na tijelo, tako i na našu psihu", zaključuju istraživači.

19.10.2011. 18:08:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh