« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
skrivene naknade

Skupa istina o jeftinim avioprijevoznicima

Niskobudžetni zračni prijevoznici svoje letove proglašavaju najjeftinijima na tržištu, dok istovremeno na sve moguće načine nastoje po džepu lupiti naivne putnike.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Brojne usluge koje se kod regularnih aviokompanija podrazumijevaju, predstavljaju skrivene naknade i odličan izvor zarade niskobudžetnih kompanija.

Popularni, jer putnicima omogućavaju niske cijene prijevoza, Ryanair i njemu slični tjeraju cijenu osnovnih usluga u visinu pa tako mogu u konačnici koštati više od očekivanog.

Ako je suditi po najavi vlasnika Ryanaira Michaela O'Learyja, uskoro će putnici plaćati i korištenje WC-a tijekom leta. O'Leary je proizvođačima zrakoplova već dao zadatak da smisle način kako učinkovito naplaćivati obavljanje nužde, a radi i na tome da otvori stojeća mjesta u avionu kako bi mogao dodatno zaračunati sjedala.

Osim što putnici mogu zaboraviti na hranu i piće tijekom leta koje je uključeno u osnovnu cijenu karte, navodimo nekoliko, na prvi pogled skrivenih naknada koje možete izbjeći:

Rezervacije
Niskobudžetne kompanije omogućuju besplatne rezervacije, ali samo putem interneta. Putnici koji kartu žele kupiti telefonski, moraju računat s dodatnim troškom od do 11 eura, ovisno o trajanju razgovora i destinaciji. EasyJet i Germanwings na jednoj telefonskoj rezervaciji zarade oko 10 eura, dok Ryanair telefonski uopće ne nudi cijene karata koje oglašava na internetu.

Kreditne kartice
Plaćanje leta kreditnim karticama podliježe dodatnoj naknadi. Iako su svi ostali oblici plaćanja besplatni, neki avioprijevoznici o tome ne informiraju putnike upravo kako bi ostvarili dodatnu zaradu. Naknada za plaćanje kreditnom karticom u Ryanairu iznosi 5 eura po osobi i letu, u Germanwingsu 8 eura, a EasyJet traži 2,5% od cijene karte.

Promjena leta
Bez obzira na razloge koji su doveli do želje za promjenom leta, sama promjena često puta košta više od inicijalne cijene karte. Pritom je najjeftinije promijeniti let putem interneta, a najskuplje u zračnoj luci. Ryanair tako zaračunava naknadu od 25 eura, a Germanwings do 30 eura uz dodatno plaćanje razlike u cijeni nove i stare karte. Naknade u zračnoj luci dvostruko su skuplje.

Prtljaga
Ryanair za online prijavu jedne putne torbe traži 10 eura, a za svaku sljedeću po 20 eura. Ukoliko prtljagu prijavite tek na šalteru, računajte s dvostruko većim naknadama. Pri tome sve 3 torbe zajedno ne smiju imati više od 15 kila, jer se svaki kilogram viška dodatno i naplaćuje.

Ukrcavanje
Pošto sjedala niskobudžetnih kompanija nisu numerirana, putnici nastoje među prvima ući u zrakoplov kako bi zauzeli željeno mjesto i za to su spremni platiti do 5 eura. Rezervacije unaprijed uglavnom nisu moguće, ali ako jesu, traži se plaćanje naknade između 10 i 25 eura, ovisno o dužini samog leta.

07.09.2009. 16:41:30
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh