« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
prognoze

Analitičari Hypo banke optimistični

Prema procjenama, nagori udar recesije je iza nas i očekuje se početak rasta gospodarstva

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

Hrvoje Stojić

,

Hypo banka

Visoku dozu neizvjesnosti Hypove procjene nose neujednačeni signali iz vanjskog okruženja poput održivosti oporavka glavnih trgovinskih partnera, downsize rizici sa svjetskih financijskih tržišta kao i nepredvidivost fiskalne konsolidacije u narednim godinama.

Prema procjenama Hypo analitičara hrvatsko će se gospodarstvo u 2010. godini suočiti s padom investicija, osobne potrošnje te ukupne robne razmjene, ali i daljnim rastom nezaposlenosti.

Glavni analitičar Hypo Alpe Adria banke Hrvoje Stojić smatra da je najgore prošlo i predviđa pozitivnu stopu BDP-a u zadnjem kvartalu 2010 godine, ali tvrdi da će proći još nekoliko godina prije nego što BDP dosegne razinu prošlogodišnjeg.
Smatra da su potezi Vlade kao što je uvođenje kriznog nameta i povećanje stope PDV-a za 1 posto bili jedini mogući u ovom trenutku. Stojić upozorava fiskalne vlasti da su pred njima izazovi poput donošenja proračuna za iduću godinu.

Jürgen Pfister, glavni ekonomist u njemačkom bankovnom koncernu BayernLB-u također smatra da se pomaci naziru ali oporavak će trajati do početka 2011. godine. 'Namnožilo se previše dugova, ovakva kriza je očekivana', rekao je Pfister.

Pored očitog smanjenja zaduženosti, na osobnu potrošnju stanovništva djeluje i daljnji rast nezaposlenosti, slabiji fiskalni stimulans, pad realnog raspoloživog dohotka i neto blagostanja.
Pod utjecajem smanjenje domaće potražnje i kupovne moći, nižih svjetskih cijena hrane i deflacije proizvođačkih cijena inflacija bi sljedeće godine trebala ostati niska što se može zahvaliti stabilnom tečaju te padu cijene rada, kažu u Hypu.

07.09.2009. 16:55:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh