« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 11 godina i 4 mjeseca
DOBAR TEK!

Škotski nutricionisti proizveli istinski zdrave pizze

Njihove pizze sadrže 30 posto dnevnih preporučenih vrijednosti kalorija, proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala

Fotografija vijesti
Više o

zdrava prehrana

,

pizza

,

nutricionizam

Škotski nutricionist Mike Lean sa sveučilišta u Glasgowu i poduzetnik Donnie Maclean proizveli su i na tržište plasirali, kako tvrde, prvu nutricionistički uravnoteženu pizzu, prenosi BBC.

Njihove pizze sadrže 30 posto dnevnih preporučenih vrijednosti kalorija, proteina, ugljikohidrata, vitamina i minerala.

Profesor Lean izjavio je da je ideja o proizvodnji zdravih pizza stigla iz čiste frustracije. "Nedavno smo proučavali gotovu hranu koju proizvodi pet vodećih lanaca supermarketa u Škotskoj. Ta su jela beznadežno neuravnotežena. Imaju soli za cijeli dan, zasićenih masti za cijeli dan ili više, a nekih drugih sastojaka koji organizmu trebaju nemaju uopće. Nitko ne vodi brigu o nutritivnim vrijednostima", kazao je Lean.

Stoga su profesor i njegov financijer, ostavivši temeljne sastojke pizze istima i ne mijenjajući previše okus, pronašli načina da u njoj smanje razinu soli, a povise razinu vitamina C, A i B12, te magnezija i kalcija koristeći se, primjerice, malim količinama crvenog papra u umaku od rajčice i morskih trava u tijestu.

Jedan veliki britanski supermarket već je pristao uvrstiti njihove pizze na svoje police, a Maclean pregovara s ostalima. Pizze će biti samo u smrznutom obliku jer se nutritivni sastojci tako mogu bolje očuvati. S obzirom na to da je njihova pizza nešto skuplja od ostalih, sljedeća im je namjera sniziti cijenu, a nakon toga se posvetiti ostalim vrstama brze hrane.

03.07.2012. 09:10:28
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh