Skoro polovica namirnica u EU je puna pesticida
Ostaci pesticida prisutni su u gotovo pola namirnica koje se konzumiraju u Europi, no većinom u okviru zakonskih ograničenja i vjerojatno bez učinka na zdravlje, tvrdi EFSA
Objavljujući rezultate analize provedene 2013. kako bi se utvrdila prisutnost 685 pesticida na 81.000 uzoraka voća i povrća, procesuirane hrane i vina, EFSA zaključuje da 45 posto namirnica u Europi sadržava ostatke pesticida.
Samo 1,5 posto uzoraka jasno je prekoračilo zakonska ograničenja, ističe agencija, dodajući da kod proizvoda iz trećih zemalja taj udio iznosi 5,7 posto, a onih iz EU-a 1,4 posto. Udio proizvoda koji prelaze zakonska ograničenja smanjio se u odnosu na analizu iz 2010.
Agencija navodi kako nije vjerojatno da prisutnost ostataka pesticida u namirnicama dugoročno ima učinak na zdravlje potrošača. Kratkoročno, rizik izloženosti građana štetnim koncentracijama ostataka pesticida iz hrane također smatra "slabim".
To je očito pogrešno i protuznanstveno, smatra nevladina organizacija PAN (Pesticide Action Network Europe). Smatra da EFSA nije koristila dobre metode za utvrđivanje toksičnosti pesticida, posebice učinke trajne i kumulativne izloženosti tim tvarima, te kritizira previsoka zakonska ograničenja.
Izvješće potvrđuje da je hrana u Europi sigurna, ocijenila je s druge strane Udruga za zaštitu usjeva (ECPA), koja zastupa industriju pesticida.
Ostaci nekoliko pesticida bili su prisutni u 27,3 posto uzoraka. Pošteđeni nisu ni biološki proizvodi - 15 posto uzoraka imalo je ostatke pesticida, a 0,8 posto preko zakonskih ograničenja, navodi EFSA.
Jagode, breskve, jabuke i salate najzagađenije su pesticidima. Jagode i salate također najviše krše zakonska ograničenja za sadržaj pesticida, s 2,5 odnosno 2,3 posto testiranih uzoraka.
Novi komentar