« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
ČUDNO

Zaustavljen rast ispuštanja stakleničkih plinova

Ovo je prvi put nakon 40 godina da nije zabilježen porast ispuštanja stakleničkih plinova u atmosferu, a da u isto vrijeme na svijetu nije bilo velike ekonomske krize

Zagađenje stagnira, no još se ne smanjuje
Zagađenje stagnira, no još se ne smanjuje (Shutterstock)
Više o

staklenički plinovi

,

CO2

Količina CO2 ispuštenog u 2014. godini ostala je na razini 32 gigatone što je isto kao i godinu dana ranije. Unatoč tome Svjetska energetska agencija je upozoila da iako su rezultati ohrabrujući to ''nije razlog da postanemoo nemarni''.

''Ovo je dobrodošlo iznenađenje koje je ujedno i vrlo važno'', rekao je glavni ekonomist Agencije Fatih Birol.

Analitičari ovu stagnaciju ispuštanja CO2 pripisuju promjeni vrste energije koju koristi Kina i zemlje Organizacije za ekonomsku suradnju i razvoj.

Profesorica Corinne Le Quere iz Tyndall Centra za istraživanje klimatskih promjena rekla je: '' Važan faktor bi moglo biti kinesko smanjivanje potrošnje ugljena koje je rezultat njihove borbe protiv zagađenja''.

Osim smanjenja potrošnje ugljena važnu ulogu su odigrali i drugi faktori poput vremenskih prilika, cijene nafte, ugljena i plina, piše BBC.

 U 40 godina praćenja emisije stakleničkih plinova ovo je tek treći put da je zabilježena stagnacija ili pad njihovog ispuštanja u atmosferu

14.03.2015. 10:15:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh