Metro-portal.hr

objavljeno 13.03.2015. 08:30:00
KATASTROFA

Skoro polovica namirnica u EU je puna pesticida

Ostaci pesticida prisutni su u gotovo pola namirnica koje se konzumiraju u Europi, no većinom u okviru zakonskih ograničenja i vjerojatno bez učinka na zdravlje, tvrdi EFSA

Pesticida napretek ... zašto?
Pesticida napretek ... zašto? (FreeDigitalPhotos)

Objavljujući rezultate analize provedene 2013. kako bi se utvrdila prisutnost 685 pesticida na 81.000 uzoraka voća i povrća, procesuirane hrane i vina, EFSA zaključuje da 45 posto namirnica u Europi sadržava ostatke pesticida.

Samo 1,5 posto uzoraka jasno je prekoračilo zakonska ograničenja, ističe agencija, dodajući da kod proizvoda iz trećih zemalja taj udio iznosi 5,7 posto, a onih iz EU-a 1,4 posto. Udio proizvoda koji prelaze zakonska ograničenja smanjio se u odnosu na analizu iz 2010.

Agencija navodi kako nije vjerojatno da prisutnost ostataka pesticida u namirnicama dugoročno ima učinak na zdravlje potrošača. Kratkoročno, rizik izloženosti građana štetnim koncentracijama ostataka pesticida iz hrane također smatra "slabim".

To je očito pogrešno i protuznanstveno, smatra nevladina organizacija PAN (Pesticide Action Network Europe). Smatra da EFSA nije koristila dobre metode za utvrđivanje toksičnosti pesticida, posebice učinke trajne i kumulativne izloženosti tim tvarima, te kritizira previsoka zakonska ograničenja.

Izvješće potvrđuje da je hrana u Europi sigurna, ocijenila je s druge strane Udruga za zaštitu usjeva (ECPA), koja zastupa industriju pesticida.

Ostaci nekoliko pesticida bili su prisutni u 27,3 posto uzoraka. Pošteđeni nisu ni biološki proizvodi - 15 posto uzoraka imalo je ostatke pesticida, a 0,8 posto preko zakonskih ograničenja, navodi EFSA.

Jagode, breskve, jabuke i salate najzagađenije su pesticidima. Jagode i salate također najviše krše zakonska ograničenja za sadržaj pesticida, s 2,5 odnosno 2,3 posto testiranih uzoraka.

13.03.2015. 08:30:00
http://metro-portal.hr/skoro-polovica-namirnica-u-eu-je-puna-pesticida/90578/