« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 7 mjeseci
PROBLEMATIČNI POLUOTOK

Sjeverna Koreja prijeti totalnim ratom

U slučaju da se na zajedničkoj vojnoj vježbi SAD i Južne Koreje dogodi i najmanji incident, Pyongyang prijeti trenutnom odmazdom širokih razmjera

Hoće li se ponoviti ovakve scene?
Više o

SAD

,

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

vojna vježba

,

totalni rat

Pjongjang je u utorak zaprijetio "totalnim ratom" na Korejskom poluotoku dogodi li se i najmanji izgred tijekom već tradicionalne zajedničke vojne vježbe koju svake godine održavaju Sjedinjene Države i Južna Koreja.

"Korejski poluotok je zahvatila najgora kriza u njegovoj povijesti. I najmanji izgred može biti povod za totalni rat", objavila je sjevernokorejska službena agencija KCNA, prenoseći komentar objavljen u glasilu komunističke stranke Rodong Sinmun.

Ova američko-južnokorejska vježba pod nazivom "Čuvar slobode" ("Freeedom Guardian") počela je u utorak ujutro, rekao je glasnogovornik zapovjedništva savezničkih snaga SAD-a - Južne Koreje (CFC).

U vježbi sudjeluju sve glavne postrojbe CFC-a, što znači oko 530.000 južnokorejskih i 3.000 američkih vojnika iz vojnih baza u SAD-u ili na pacifičkom području.

Zadaća je ovih manevara, koji će potrajati desetak dana, "pripremiti se i spriječiti svaku vrstu prijetnje izvana, sada i ubuduće" uperene protiv Južne Koreje i cijele regije, rekao je američki general James D. Thurman, zapovjednik CFC-a.

Vježba se održava svake godine, a dvije savezničke zemlje je ocjenjuju kao uobičajenu i obrambenu, ali je Pjongjang redovito osuđuje, smatrajući da služi za pripremu invazije na sjever poluotoka.

Kako piše Rodong Sinmun, koji zastupa stajališta komunističkog režima u Pjongjangu, ovogodišnji manevri žele pojačati sposobnost napada na nuklearna postrojenja i na postrojenja za proizvodnju raketa na sjevernokorejskom teritoriju.

List optužuje Washington da nakon Afganistana i Iraka želi prenijeti rat na Korejski poluotok kako bi se "izvukao iz sve teže gospodarske krize".

Glasnogovornik američko-južnokorejskih snaga rekao je da će se vojnici tijekom ovih manevara uvježbavati za "razne zadaće, među kojima za lociranje i uklanjanje kemijskih, bioloških, nuklearnih i radijacijskih prijetnja".

Pjongjang je početkom kolovoza zatražio od Seula i Washingtona da odustanu od vježbe ako žele normalizaciju odnosa i nuklearno razoružanje Korejskog poluotoka.

16.08.2011. 09:26:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh