« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
PROBLEMI NA 38. PARALELI

Sjeverna Koreja poništila ugovore o Kaseongu

Pjongjang navodi da postavlja nova pravila koja južnokorejske tvrtke moraju bezuvjetno prihvatiti.

(Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Kaesong

,

industrijski park

,

poništenje ugovora

Sjeverna Koreja je objavila u petak poništenje svih ugovora sa stotinjak južno korejskih tvrtki u Kaesongu, industrijskom parku na granici, koje financira Seul, a trebali su simbolizirati pomirenje dviju Koreja.

"Proglašavamo propalim sve ugovore o kompleksu Kaesong", piše u priopćenju jedne vladine agencije zadužene za upravljanje tim parkom. "Budućnost Kaesonga u potpunosti ovisi o stajalištu Južne Koreje", dodaje se u tekstu.

Park Kaesong kojeg je financirao Seul i koji je otvoren 2005. zapošljava više od 38.0000 sjevernokorejaca koji rade za 101 tvrtku s juga koje svakog mjeseca donose dobit od milijun dolara u robi.

U priopćenju službenih medija Sjeverna Koreja je navela da postavlja nova pravila koja južnokorejske tvrtke moraju bezuvjetno prihvatiti.

Seul je naveo da nikada neće prihvatiti tu jednostranu akciju, a Sjedinjene Države žale zbog odluke Pjongjanga da ponište sve ugovore.

Glasnogovornik State Departmenta Ian Kelly je rekao da je ta "nagla odluka Sjeverne Koreje nesretna i korak u krivom smjeru". Kelly je dodao da SAD podržavaju dijalog između dviju Koreja koji je u interesu obiju zemalja.

Seul je uložio oko 548 milijuna dolara u taj projekt od početka gradnje parka 2002. (hina/metro-portal)

15.05.2009. 23:24:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh