« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
VELIKA VITALNOST

Sjeverna Koreja i Kina jačaju vojne veze

Dvije zemlje su saveznice još od korejskog rata, a Kina je već upozorila da su vojne vježbe SAD-a i Južne Koreje prijetnja njezinoj sigurnosti

sjeverna koreja kina
sjeverna koreja kina (Getty Images)
Više o

Južna Koreja

,

Sjeverna Koreja

,

Kim Jong-Il

,

vojne vježbe

,

Jim Toth

,

uplatnice za vrtiće

Sjeverna Koreja najavila je jačanje vojnih veza s Kinom samo nekoliko dana nakon što je sjevernokorejski vođa Kim Jong-il završio posjet Pekingu.

Kim Yong-nam, drugi najviši dužnosnik Sjeverne Koreje, rekao je u u srijedu primajući zapovjednika Kineske narodnooslobodilačke vojske, da su veze dviju susjednih zemalja "pokazale veliku vitalnost". Kineska vojska u srijedu je počela topničke vježbe u Žutome moru između Kine i Korejskog poluotoka.

Ranije je Kina upozorila da pomorske vojne vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje, zakazane početkom rujna, prijete njezinoj sigurnosti i mogle bi destabilizirati regiju. No SAD navodi da manevrima želi Sjevernoj Koreji pokazati kako je spreman braniti svoju saveznicu Južnu Koreju.

Zadatak što će ga obavljati vojnici dviju zemalja bit će uočavanje i odvraćanje sjevernokorejskih podmornica od južnokorejskih voda.

>> Dvije Koreje obilježavaju 60. obljetnicu Korejskog rata

Južna Koreja je optužila Sjevernu da je potopila njezin vojni brod u ožujku pri čemu je poginulo 46 mornara.

Sjeverna Koreja i Kina saveznice su od 1950-1953., kada su sjevernokorejski komunisti ratovali protiv Južne Koreje koju su podržavali Amerikanci.

Peking je objavio da je sjevernokorejski vođa Kim Jong-il, koji inače rijetko putuje, svojim prošlotjednim posjetom Kini želio izraziti spremnost da se vrati pregovorima o odbacivanju nuklearnog oružja. Kim je na put sa sobom poveo i mlađeg sina, a mediji navode da je to bio drugi razlog posjeta jer je tražio od Pekinga potvrdu da će njegova sina prihvatiti kao nasljednika na dužnosti. (hina/metro-portal)

01.09.2010. 13:10:36
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh