« Svijet
objavljeno prije 13 godina i 10 mjeseci
NEMA KRAJA

Hypo banka sumnjivo je poslovala i u BiH

Istražiteljima je sumnjiv plasman oko 100 milijuna eura Hypo banke kroz različite kredite dane tvrtkama iz BiH

Hypo
Više o

Hypo Group Alpe Adria

,

afera Hypo

,

lijanovići

,

Lady Liberty

Posebno koruško istražno povjerenstvo koje ima zadaću ispitati poslovanje Hypo grupe provjerit će i plasmane koje su odobravale podružnice Hypo banke u Bosni i Hercegovini, ali njezino poslovanje u toj zemlji ostaje neupitno, štoviše, čak će biti i pojačano, prenose u srijedu mjesni mediji.

Predsjednik istražnog povjerenstva koruškog parlamenta Rolf Holub najavio je kako će se poslovanje Hypo banke u BiH ispitati već krajem rujna. "Velika je mogućnost da prije listopadskih izbora posjetim BiH kako bih prikupio podatke za istragu", kazao je Holub za banjalučke "Nezavisne novine".

>>Hypo banka istražuje se i u Sloveniji 

Rekao je kako je istražiteljima sumnjiv plasman oko 100 milijuna eura kroz različite kredite dane tvrtkama iz BiH, a povod sumnji je činjenica da su ti krediti odobravani bez dovoljno jamstava. Sarajevski tjednik "Slobodna Bosna" ranije je objavio kako na popisu dužnika Hypo banke vodi tvrtka "Lijanovići" koja ne vraća redovito kredite vrijedne više od 35 milijuna eura.

Istodobno je Michael Vogt, direktor Hypo Alpe-Adria banke u BiH, kazao kako je provedba cjelovite istrage prije svega u interesu same banke. "Nama je prvima u interesu da se rješe nepravilnosti, ukoliko su one postojale, te da krivci za neodgovorno poslovanje budu kažnjeni. Svakako podupiremo istragu koja se vodi", kazao je Vogt u intervjuu za sarajevsko "Oslobođenje".

Istaknuvši kako ne može komentirati rad istražnih tijela u Austriji, Vogt je ustvrdio kako njezin dosadašnji tijek nije ukazao na bilo kakve poveznice s Bosnom i Hercegovinom što je, kako je istaknuo, potvrdilo i Tužiteljstvo BiH.

"Poslovanje Hypu banke u BiH odvija se nesmetano i stabilno, a depoziti građana su sigurni", ustvrdio je Vogt. Naglasio je da Hypo banka u BiH kontrolira 19 posto ukupnog bankarskog tržišta u toj zemlji te da ima više od 400 tisuća klijenata, odnosno deset posto od ukupnog broja.

Dodao je kako je već tijekom kolovoza podružnica Hypo banke u Mostaru dokapitalizirana s 25 milijuna eura, a do kraja godine u temeljni će kapital banke biti uloženo još 75 milijuna eura. Tako će, tvrdi Vogt, Hypo grupa postati kapitalno najsnažnija financijska grupacija u BiH.(hina/metro-portal)

01.09.2010. 12:20:34
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh