« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
prosvjed

Sjajan odaziv na štrajk, nastave danas nema

Sindikalci zadovoljni odazivom na štrajk, nadaju se da će točne podatke imati oko 14 sati

Fotografija vijesti
Više o

štrajk

,

štrajk škole

Noćašnji pregovori, koji su bili neuspješni i morali su biti prekinuti iza dva sata nastavit će se u 10.30, prema najavama iz Vlade i sindikata. Očekuje se i presica sindikata pola sata ranije, gdje će vjerojatno neki detalji pregovora izaći u javnost.

Kako javlja HTV, u Splitu je u osnovnim školama odaziv štrajku gotovo 100%, a što se tiče Zagreba situacija je još uvijek nedovoljno obrađena. Sigurno je da u nekim školama štrajka gotovo uopće nema, na primjer u OŠ Jabukovac, u OŠ Rudeš učenici trebaju doći samo na vjeronauk, a u većini škola u Samoboru organizirane su aktivnosti za učenike koji ne mogu ostati kod kuće.

Prvi podaci pokazuju da je odaziv na štrajk zaposlenih u prosvjeti i znanosti izuzetno velik, izvijestili su čelnici sindikata javnih službi na današnjoj konferenciji za novinare.

Štrajk je počeo jutros u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, na fakultetima i znanstvenim ustanovama, a svugdje su rezultati odaziva veći nego što su bili na referendumu na koji je bilo izašlo više od 80 posto sindikalnog članstva, tako da cjelokupni sustav obrazovanja u ovom trenutku stoji, tvrde sindikalci.

Štrajk će trajati sve dok ne postignemo zadovoljavajući sporazum o plaćama koji smo spremni dati članstvu na referendum, a mi ćemo ga parafirati i obustaviti štrajk, ponovio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

Po podacima koji su pristigli dosad, u 160 srednjoškolskih ustanova štrajka 88,1 posto zaposlenika, odnosno čak 96,3 posto članova sindikata, rekao je Mihalinec.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić kazao je kako, primjerice, u Osječko-baranjskoj županiji sve osnovne škole sudjeluju u štrajku a odaziv je preko 90 posto, u Zadarskoj županiji također sve škole štrajkaju, a odaziv članstva iznosi 85 posto, u Zagrebu na uzorku od 25 škola pokazalo se da je preko 80 posto škola i članova u štrajku itd.

Sindikat učitelja ima 805 podružnica u cijeloj Hrvatskoj, a odaziv je svugdje jako visok, kao i kod visokoškolskih i znanstvenih ustanova, ustvrdio je Laktašić.

Točne rezultate o odazivu na štrajk sindikalci će imati iza 14 sati, rečeno je na konferenciji.

Ako se na današnjem nastavku pregovora između vlade i sindikata javnih službi ne postigne sporazum, štrajku će se sutra priključiti članovi sindikata zdravstva, socijalne skrbi i kulture.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek pozvala je i liječnike, koji nisu izašli na referendum o štrajku u dovoljnom broju, da se sutra priključe ostalim zdravstvenim djelatnicima, a čelnica Sindikata medicinskih sestara Anica Prašnik napomenula je da će i sestre štrajkati, uz poštivanje dogovora o poslovima koji se ne prekidaju ni za vrijeme štrajka.

Nakon jučerašnjeg 14-satnog pregovaračkog maratona, sindikati i vlada nastavili su pregovore danas u 10,30 sati, a na noćašnjoj konferenciji za novinare obje strane izrazile su optimizam u mogućnost postizanja sporazuma.

Sporazumom bi se trebalo riješiti pitanje plaća 180.000 zaposlenih u javnim službama u iduće tri godine, i to vraćanjem povišice od šest posto koju im je vlada ukinula zbog gospodarske krize, te uspostavom pariteta plaća javnih službenika s plaćama u gospodarstvu. (hina/metro-portal)

13.05.2009. 10:01:57
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh