Metro-portal.hr

objavljeno 13.05.2009. 10:01:57
prosvjed

Sjajan odaziv na štrajk, nastave danas nema

Sindikalci zadovoljni odazivom na štrajk, nadaju se da će točne podatke imati oko 14 sati

Fotografija vijesti

Noćašnji pregovori, koji su bili neuspješni i morali su biti prekinuti iza dva sata nastavit će se u 10.30, prema najavama iz Vlade i sindikata. Očekuje se i presica sindikata pola sata ranije, gdje će vjerojatno neki detalji pregovora izaći u javnost.

Kako javlja HTV, u Splitu je u osnovnim školama odaziv štrajku gotovo 100%, a što se tiče Zagreba situacija je još uvijek nedovoljno obrađena. Sigurno je da u nekim školama štrajka gotovo uopće nema, na primjer u OŠ Jabukovac, u OŠ Rudeš učenici trebaju doći samo na vjeronauk, a u većini škola u Samoboru organizirane su aktivnosti za učenike koji ne mogu ostati kod kuće.

Prvi podaci pokazuju da je odaziv na štrajk zaposlenih u prosvjeti i znanosti izuzetno velik, izvijestili su čelnici sindikata javnih službi na današnjoj konferenciji za novinare.

Štrajk je počeo jutros u sustavu osnovnog i srednjeg školstva, na fakultetima i znanstvenim ustanovama, a svugdje su rezultati odaziva veći nego što su bili na referendumu na koji je bilo izašlo više od 80 posto sindikalnog članstva, tako da cjelokupni sustav obrazovanja u ovom trenutku stoji, tvrde sindikalci.

Štrajk će trajati sve dok ne postignemo zadovoljavajući sporazum o plaćama koji smo spremni dati članstvu na referendum, a mi ćemo ga parafirati i obustaviti štrajk, ponovio je predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

Po podacima koji su pristigli dosad, u 160 srednjoškolskih ustanova štrajka 88,1 posto zaposlenika, odnosno čak 96,3 posto članova sindikata, rekao je Mihalinec.

Predsjednik Sindikata hrvatskih učitelja Zvonimir Laktašić kazao je kako, primjerice, u Osječko-baranjskoj županiji sve osnovne škole sudjeluju u štrajku a odaziv je preko 90 posto, u Zadarskoj županiji također sve škole štrajkaju, a odaziv članstva iznosi 85 posto, u Zagrebu na uzorku od 25 škola pokazalo se da je preko 80 posto škola i članova u štrajku itd.

Sindikat učitelja ima 805 podružnica u cijeloj Hrvatskoj, a odaziv je svugdje jako visok, kao i kod visokoškolskih i znanstvenih ustanova, ustvrdio je Laktašić.

Točne rezultate o odazivu na štrajk sindikalci će imati iza 14 sati, rečeno je na konferenciji.

Ako se na današnjem nastavku pregovora između vlade i sindikata javnih službi ne postigne sporazum, štrajku će se sutra priključiti članovi sindikata zdravstva, socijalne skrbi i kulture.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek pozvala je i liječnike, koji nisu izašli na referendum o štrajku u dovoljnom broju, da se sutra priključe ostalim zdravstvenim djelatnicima, a čelnica Sindikata medicinskih sestara Anica Prašnik napomenula je da će i sestre štrajkati, uz poštivanje dogovora o poslovima koji se ne prekidaju ni za vrijeme štrajka.

Nakon jučerašnjeg 14-satnog pregovaračkog maratona, sindikati i vlada nastavili su pregovore danas u 10,30 sati, a na noćašnjoj konferenciji za novinare obje strane izrazile su optimizam u mogućnost postizanja sporazuma.

Sporazumom bi se trebalo riješiti pitanje plaća 180.000 zaposlenih u javnim službama u iduće tri godine, i to vraćanjem povišice od šest posto koju im je vlada ukinula zbog gospodarske krize, te uspostavom pariteta plaća javnih službenika s plaćama u gospodarstvu. (hina/metro-portal)

13.05.2009. 10:01:57
http://metro-portal.hr/sjajan-odaziv-na-strajk-obrazovanja-danas-nema/17701/