« Hrvatska
objavljeno prije 15 godina i 2 mjeseca
štrajk

Započeo štrajk u školama

Štrajk na fakuletu nastavljaju profesori

(Vjekoslav Skledar/CROPIX)
Više o

sindikati

,

štrajk javnih službi

,

štrajk prosvjetara

Jutros je započeo štrajk u osnovnim i srednjim školama, te u ustanovama visokog obrazovanja i znanosti, potvrdio je Hini predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec.

Prema prvim rezultatima s terena, štrajku se odazvao velik broj zaposlenih po cijeloj Hrvatskoj, rekao je Mihalinec, dodajući kako će prve preliminarne podatke o odazivu na štrajk objaviti na konferenciji za novinare u 10 sati.

Prijepodne će se nastaviti i noćas, iza dva sata, privremeno prekinuti pregovori između hrvatska vlada i sindikati javnih službi.

Potpredsjednica vlade Jadranka Kosor izjavila je tada novinarima da su se pregovarači dobrim dijelom približili postizanju sporazuma o plaćama, ali trebaju riješiti još neke stvari i obaviti dodatne konzultacije.

Predstavnici vlade i osam sindikata javnih službi održali su u Banskim dvorima maratonske pregovore, koji su počeli u utorak u podne, o sporazumu kojim bi se zaposlenima u javnim službama osigurala zadovoljavajuća cijena rada.

"Vlada vjeruje da ćemo se u nastavku pregovora dogovoriti i potpisati sporazum", rekla je Kosor dodavši kako će nova runda pregovora početi danas prijepodne u 10,30 sati.

Predsjednik Nezavisnog sindikata srednjih škola Branimir Mihalinec izjavio je noćas kako do prihvaćanja sporazuma sve sindikalne aktivnosti idu svojim tijekom.

Ako nam ponuđeni sporazum bude prihvatljiv obustavljamo štrajk i prosvjedne aktivnosti, najavio je Mihalinec dodavši kako će sindikalni čelnici samo parafirati sporazum, te ga uputiti članstvu na prihvaćanje.

Sindikati javnih službi najavili su višednevni štrajk koji počinje u srijedu ujutro u prosvjeti i znanosti, u četvrtak bi mu se trebali priključiti zaposleni u zdravstvu, kulturi i socijalnoj skrbi, a sve je trebalo kulminirati u subotu, 16. svibnja, velikim prosvjednim skupom na Trgu bana Jelačića. (hina/metro-portal)

13.05.2009. 09:55:49
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh