« Muškarci
objavljeno prije 11 godina i 6 mjeseci
NOVI TREND

Sindrom Petra Pana: Muškarci sve sporije sazrijevaju

Svima je poznato kako djevojčice sazrijevaju brže od dječaka ...

Muškarci su duže djetinjasti
Muškarci su duže djetinjasti (Arhiva)
Više o

žene

,

adolescenti

,

muškarci

,

odgovornost

,

sindrom petra pana

,

sazrijevanje

Ipak, nova knjiga tvrdi kako je sve veći broj muškaraca koji zapravo nikad neće odrasti. Autorica Kay S. Hymowitz navodi da emancipacija žena u školama i na radnim mjestima potiče "sindrom Petra Pana" kod suprotnog spola - muškaraca koji se ponašaju kao tinejdžeri unatoč odrasloj dobi. Dodaje da promjena seksualne hijerarhije znači kako muškarci više nisu sigurni u svoju socijalnu ulogu.

Povećan pristup edukaciji, te današnji dugačak i kompliciran put do tržišta rada, usporava sazrijevanje. I dok to ima negativan utjecaj na muške adolescente, ambiciozne žene stupaju naprijed s boljim ocjenama i plaćama. Hymowitz tvrdi kako mlade muškarce danas gledamo na isti način kao adolescente u prošlom stoljeću, te da su postali nova socijalna skupina. "Tržište i kultura pomogli su promovirati ovaj tip ponašanja kao stil života. Kako žene napreduju na tržištu rada, muževi i očevi su sada samo opcija, a kvalitete koje su muškarci nekad trebali kako bi uspješno odigrali svoje uloge, poput hrabrosti, mudrosti, vjernosti, sada su zastarjele, pa čak i pomalo sramotne.

Statistike o edukaciji i braku podržavaju njezino objašnjenje trenda muškarca-djeteta. Naime, postotak mladih koji se visoko obrazuju se gotovo udvostručio između 1960. i 2000., ali od tog broja samo 27 posto muškaraca u dobi od 25 do 34 ima diplomu, u usporedbi s 34 posto žena. I dok je samo 16 posto Amerikanaca u dobi od 25 do 29 bilo neoženjeno 1970., danas taj postotak iznosi 55.

Hymowitz navodi kako su solo mladi muškarci relativno imućni, slobodni od obiteljskih odgovornosti, te konstantno pod utjecajem različitih medija, tako da žive u nekom svom obliku raja. "Žene pokušavaju ostvariti vezu s takvim muškarcima, no onda zbog straha ili njihovog nemara odustanu od ideje braka i djece te se okreću banci sperme", zaključuje.

29.11.2012. 20:40:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh