« Hrvatska
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
UPRAVO SUPROTNO

Sindikat državnih službenika: Ne tražimo da susjedu 'krepa' krava

Sindikat objašnjava zahtjev da se regres, božićnice i dar za djecu proširi i na javne službe

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Cropix/Arhiva)
Više o

sindikati

,

Vlada RH

,

božićnice

,

državni službenici

,

javne službe

,

državna služba

,

regres

,

dar za djecu

Sindikat državnih službenika i namještenika Hrvatske ustvrdio je danas kako svojim zahtjevom da se pregovori o rezanju regresa, božićnica i dara za djecu prošire i na javna poduzeća i tvrtke u pretežnom državnom vlasništvu, ali i na Vladu kao poslodavca, ne traži da susjedu "krepa" krava.

Upravo suprotno, cilj je preuzimanje odgovornosti u vrijeme krize i preraspodjela raspoloživih materijalnih resursa po načelu solidarnosti i uzajamnosti, ističe sindikat u priopćenju.

Nitko u Hrvatskoj, pa ni zaposleni u javnim poduzećima, nema više prava od ostalih građana na raspolaganje nacionalnim resursima, infrastrukturom i strateškim sirovinama.

Privilegiju rada u tvrtki koja je monopolist ili veliki poslovni subjekt, zato jer njena tržišna pozicija počiva na izdvajanju prošlih i budućih generacija, licemjerno je navoditi kao potvrdu uspješnog tržišnog poslovanja, napominje sindikat dodajući da ni zaposleni u državnim i javnim službama ne mogu poreći relativnu sigurnost svojih plaća i zaposlenja.

"Ne pristajemo pregovarati o novim odricanjima u zamjenu za uskratu prava naših kolega u javnim poduzećima, već pozivamo Vladu, uprave državnih tvrtki i njihove sindikate na dogovor o rješenjima kojima će se postići uštede u poslovanju i oslobađanje dijela sredstava predviđenih za materijalna prava za izlazak iz krize".

To što radnik u HEP-u, Hrvatskoj pošti, Ini, Hrvatskim šumama, HAC-u, HŽ-u i dr. neće dobiti regres, dar za djecu ili božićnicu ne znači ništa ako se tako ušteđeni novac slije u džepove korumpiranih menadžerskih struktura ili postane pokriće za daljnje neracionalno poslovanje, kaže se u priopćenju.

Sindikat državnih službenika stoga traži da rukovodeće strukture u Vladi i javnim poduzećima "na stol" stave najmanje jednaku protuvrijednost ušteda u cijeni poslovanja onoj koja se traži od zaposlenika, te da se eventualni iznos materijalnih prava zaposlenika javnih poduzeća, ako oni i njihovi sindikati na to pristanu, uplati u državni proračun i iskoristi kao poticaj za novo zapošljavanje. (hina/metro-portal)

13.04.2010. 12:37:35
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh