« Glazba
objavljeno prije 1 mjesec i 2 dana
COOL

“She Raps” pokreće inkubator

Zastupljenost reperica na top listama je samo 3%: europski projekt “She Raps” pokreće inkubator za njihovu profesionalizaciju

She Raps Balkans
She Raps Balkans (Arhiva)
Više o

“She Raps”

,

inkubator

,

reperice

"She Raps" ("One repaju") premijerno se 21. svibnja 2024. predstavlja u Europi s pokretanjem prvog međunarodnog inkubatora za osnaživanje i profesionalizaciju reperica, poduprtog programom Kreativna Europa iza kojeg stoji Europska Unija. Iako je rap generalno najslušaniji glazbeni žanr, posebno među mladima, u njemu su dominantno zastupljeni muškarci. Od 68 rap pjesama na Spotify ljestvicama u Francuskoj, Portugalu, Hrvatskoj i Belgiji - zemljama uključenim u ovaj pilot projekt - samo su dvije izvele žene.

Oslanjajući se na mrežu profesionalnih, institucionalnih i medijskih partnera, koji su duboko predani cilju ovog projekta, "She Raps" omogućit će mladim europskim umjetnicama da koriste alate, glazbenu mrežu i medijsku pokrivenost koji su prijeko potrebni za osnaživanje njihovih karijera i kako bi njihova glazba bila dostupna što većem brojem ljudi. U Francuskoj, Belgiji, Portugalu i na Balkanu 28 reperica koje odabere žiri prolazit će edukaciju i svojevrsni trening na lokalnoj razini tijekom tri mjeseca. Pobjednice iz svake zemlje pridružit će se grupi od 10 umjetnica kako bi zajedno snimale i imale turneje u 2025. godini po cijeloj Europi, a između ostalog i fantastičnu priliku da nastupe na vodećem europskom hip-hop festivalu Les Ardentes koji se održava u belgijskom Liegeu.

"She Raps" je inače ogranak pariškog inkubatora "Rappeuses en Liberté" kojeg je prije tri godine pokrenuo Rafe Productions. Program je dosad obučio više od 30 reperica, od kojih su neke započele ozbiljniju karijeru u rap glazbi. Prijave za sudjelovanje počinju 21. svibnja 2024. na rappeusesenliberte.com/sheraps, a bit će dostupne svim repericama iz Belgije, Francuske, Portugala i s Balkana.

Partneri projekta su:
- Rafe Productions (Francuska) nositelj projekata inkubatora "Rappeuses en Liberté" i "She Raps" s velikim iskustvom u kulturnim projektima sa snažnim društvenim utjecajem.
- Skoola (Portugal): glazbena škola za djecu od 10 do 18 godina različitog društvenog i ekonomskog podrijetla.
- Blackout Hip-Hop (Hrvatska): najdugovječniji hip-hop brand u Hrvatskoj i na Balkanu općenito.
Prošle godine je proslavio 30 godina postojanja, predvođen je DJ Phat Phillijem te posebno
aktivan kroz blackouthiphop.com website i regionalna rap događanja.
- Les Ardentes (Belgija): osnivači najvećeg hip-hop festivala u Europi.
Projekt će također snažno podupirati partnerske organizacija: EMEE (Belgija), Popakademie (Njemačka) i Sveučilište Paris 8 Saint-Denis (Francuska).

Realizacija projekta zamišljena je u četiri faze:
1) Travanj 2024. - preliminarna studija: Objavljivanje studije o praksama i općenitom stanju rap glazbe po pitanju uključenosti ženskih umjetnica, profesionalnom ekosustavu, potrebama i pedagoškim preporukama za pojavu većeg broja reperica u Europi. Ova pionirska studija provedena je u suradnji sa Sveučilištem Paris 8 Saint-Denis.

2) Od svibnja do listopada 2024. - trening "She Raps":
a) poziv za prijave na poveznici rappeusesenliberte.com/sheraps,
b) odabir lokalnih žirija glazbenih stručnjak(inj)a: 10 umjetnica za Francusku / Belgiju, 10 za Portugal i 8 za Balkan. Lokalna obuka 28 reperica s više od 60 sati kreativnih radionica i poslovnih predavanja,
c) glasovanje članova žirija za odabir pobjednica koje će se pridružiti akceleratoru "She Raps": tri za Francusku, dvije za Belgiju, tri za Portugal i dvije za Balkan

3) Od veljače do rujna 2025. - akcelerator "She Raps":
a) zajednička suradnja, cirkulacija i europska vidljivost za 10 pobjednica
b) komponiranje i snimanje zajedničke pjesme tijekom trodnevne kreativne sesije u Hrvatskoj. c) coaching na pozornici u Belgiji, popraćen s četiri koncerta diljem Europe: u Belgiji (u klubu Reflektor i na festivalu Les Ardentesu), te u Portugalu i Francuskoj.

4) Od listopada do studenog 2025. - Evaluacija projekta
Evaluacijska studija o utjecaju cijelog projekta i objava vodiča za profesionalizaciju ženskih reperica, koji će se dijeliti diljem Europe kako bi inspirirao nove suradničke inicijative. Studija će biti predstavljena tijekom konferencije u Parizu.

11.06.2024. 09:29:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh