« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci
VISOKI KRVNI TLAK

Šest zabavnih metoda za zaštitu srca

Borba protiv visokog krvnog tlak ne mora nužno bit mukotrpna i puna odricanja, postoje zabavni načini kojima možete zaštiti srce, a time i zdravlje

Fotografija vijesti
Više o

sreća

,

zdrava prehrana

,

seks

,

hipertenzija

,

visoki krvni tlak

,

srčane bolesti

,

tamna čokolada

Visoki krvni tlak ili hipertenzija ne nosi slučajno ime tihi ubojica, ne boli tako da ga godinama možete imati bez da ste toga svjesni, a to može ostaviti nepopravljive posljedice na brojne organe našeg tijela. Ne tretirani visoki krvni tlak oštećuje oči, srce i bubrege, a i glavni je uzročnik moždanog udara.

Postoji niz čimbenika koji su krivci za hipertenziju, od nasljeđa do lošeg stila života, poput pušenja, konzumiranja slane i masne hrane, premalo fizičkih aktivnosti i debljine. Liječenje se, ovisi o kojem se stupnju hipertenzije radi, sastoji ili od uzimanja lijekova ili mijenjanja životnih navika.

No, kako se suzbijanje tihog ubojice ne bi samo sastojalo od odricanja donosimo vam zabavne tehnike kojima ćete zaštiti svoje srce, ali i druge vitalne organe.

Skoknite do prodavaonice slatkiša

Visoki krvni tlak možete značajno sniziti s ničim drugim nego s dnevnom dozom tamne čokolade, a jedino na što morate pripaziti da ima minimalno 65 posto kakaa. Istraživanje talijanskih znanstvenika provedeno 2008. godine pokazalo je kako su osobe s visokim krvnim tlakom uspjele smanjiti sistolički tlak, gornja vrijednost, za 4,5 bodova te dijastolički, donja vrijednost, za 4,2 boda konzumirajući svakodnevno, 15 dana, 100 grama tamne čokolade. Ovakav napredak bi u pet godina mogao smanjiti vaš rizik od kardiovaskularnih tegoba za 20 posto, a sve zahvaljujući flavanoidima, antioksidansima u čokoladi.

Što češće akcije u spavaćoj sobi

Poboljšajte si cirkulaciju tako što ćete gužvati plahte minimalno dva puta tjedno. Istraživački institut New England tvrdi da je njihova studija pokazala kako seksualno aktivni muškarci imaju 65 posto manju vjerojatnost da dobiju neku od kardiovaskularnih bolesti nego njihovi parnjaci koji imaju spolni odnos jednom mjesečno ili manje. No, to nije sve. Znanstvenici sa sveučilišta Paisly u Škotskoj utvrdili su da osobe koje imaju spolni odnos jednom u dva tjedna imaju manji krvni tlak i fleksibilnije krvne žile nego ljudi koji apstiniraju od seksa. Solisti, nažalost nemaju koristi od samostalne igre.

Navinite liniju do kraja

Glazba je savršeno oruđe za opuštanje arterija, barem je tako pokazalo talijanska studija iz 2008. godine. Svakodnevno slušanje 30 minuta ritmične homogene glazbe, sva glazba s neprekinutim ritmom, i izvođenja tehnika disanja kroz tri mjeseca može smanjiti sistolički tlak za više od 4 boda. Razlog tomu je što duboko disanje uz jednoličnu glazbu koja vam se sviđa djeluje opuštajuće na ljude, a time se šire krvne žile za čak 26 posto. Krvne žile kod osoba koje su slušale muziku koja ih čini nervoznima suzile su se za 6 posto.

Zaigrajte video igricu na konzoli

Ubijanje vanzemaljaca ili neprijateljskih vojnika učinit će čuda vašem krvnom tlaku i rješavanju stresa, no da bi ova tehnika funkcionirala ipak ne smijete sjediti na trosjedu. Igrice sa senzorima pokreta, poput Nintendo Wiija ili novog Xbox Kinecta, jednako su efikasne kao i odlazak u teretanu, samo intenzitet igranja mora biti umjeren i morate minimalno mahati rukama i nogama 150 minuta tjedno. Te igre vam mogu smanjiti sistolički tlak između 2 i 5 bodova.

Nazdravite vašem srcu

Istraživanje danskih znanstvenika koje je provedeno na 75 tisuća muškaraca pokazalo je da osobe koje su pile dva alkoholna pića dnevno imaju 31 posto manju mogućnost da dobiju koronarnu bolest srca. Umjerena količina alkohola širi arterije i čini ih fleksibilnijima što za uzvrat snižava krvni tlak. No, budite oprezni jer više od dva pića ima suprotni efekt, tlak se povećava.

Valjajte se od smijeha

Istraživanje provedeno na sveučilištu Maryland pokazalo je da smijeh proširi krvne žile za 22 posto. Fizički čin smijeha uzrokuje da se tkivo s unutrašnje strane krvnih žila širi što pojačava cirkulaciju, a time se smanjuje krvni tlak. Kako bi maksimalno iskoristili ovu metodu morate se smijati minimalno 15 minuta u danu i vaš smijeh mora biti iskren, da vas zaboli trbuh.           

06.01.2012. 18:18:09
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    Miroslav Huđek
    06.01.2012. 18:37
    Ja sam za, seks uz pravu glazbu, začinjeno čokoladom i vinom. Možeeee.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh