« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 2 mjeseca
HND UPOZORAVA

Senzacionalizma je sve više, a novinske tiraže sve su niže

U povodu sutrašnjeg Dana slobode medija, Hrvatsko novinarsko društvo istaknulo je danas izuzetnu ulogu slobodnih medija za razvoj demokratskog društva

(Wikipedia)
Više o

mediji

,

Hrvatsko novinarsko društvo

,

kriza

,

dirndl

"U vremenu opće krize i besperspektivnosti hrvatskog društva i naši mediji proživljaju vrlo duboku krizu. Premalo je ideja kako se iz te krize izvući, mnogo medijskih vlasnika, kratkoročno, poseže za medijskim senzacionalizmom iako je javnost njime očito zasićena. Senzacionalizma je sve više, ali su novinske tiraže niže", stoji u priopćenju HND-a.

HND upozorava kako medijski vlasnici posvuda žele sniziti vrijednost novinarskog rada, ali upozorava da novinarska vjerodostojnost mora imati onu svoju cijenu koja proizlazi iz poštenih i kompetentnih novinarskih istraživanja i analiza za boljitak društva.

"Barem zasad prošlo je vrijeme visokih profita u medijima, ali oni koji su se odlučili za ulaganje u novinarstvo trebali bi se više dičiti profetstvom, nego profiterstvom", ističe HND.

HND podsjeća da neovisne udruge iz inozemstva koje prate stanje medijskih sloboda u svijetu ocjenjuju da općenito padaju medijske slobode i kvaliteta novinarstva, te upozorava da je za nas osobito zabrinjavajuće da je sadašnji novinarski rejting Hrvatske najniži u nekoliko posljednjih godina.

Hrvatsko novinarsko društvo ove godine obilježava 100. godišnjicu i iz duge i uglavnom časne povijesti društva možemo razlučiti da su cijelo stoljeće obilježila dva glavna zadatka - da HND osigura dostojnu i dostojanstvenu socijalnu sigurnost novinara te visoku razinu profesionalizma. Ti su ciljevi novinara najvažniji i danas. Pozivamo stoga sve hrvatske novinare na organiziranu, solidarnu i beskompromisnu obranu radnih uvjeta i profesionalnih standarda o čemu ovisi budućnost novinarstva a time i budućnost demokracije, stoji u priopćenju HND-a u povodu sutrašnjeg Dana slobode medija, koje je potpisao predsjednik udruge Zdenko Duka. (hina/metro-portal)

02.05.2010. 11:35:24
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh