« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 1 mjesec
OSVETA ZA PORAZ

Na današnji dan prije 15 godina raketiran Zagreb

Na današnji dan prije 15 godina pobunjeni Srbi napali su Zagreb raketnim sustavom "Orkan", te sutradan istim oružjem ponovili napad

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tomislav Serdar/Cropix)
Više o

Zagreb

,

napad

,

akcija Bljesak

,

odmazda

,

talijanski filmovi

To je bila osveta za vojni poraz u akciji "Bljesak" u zapadnoj Slavoniji, a odgovornost za taj napadi pred televizijskim kamerama otvoreno je priznao tadašnji vođa pobunjenih Srba Milan Martić. On je, zbog zapovijedi da se napadne Zagreb i ratnog zločina, od Međunarodnog suda u Haagu pravomoćno osuđen na 35 godina zatvora.

U napadu na Zagreb, 2. i 3. svibnja 1995., poginulo je šestero ljudi, 205 je teže ili lakše ranjeno.

Nakon napada na središte grada 2. svibnja i sutradan, 3. svibnja, projektili su također pali na uže središte grada i to na dječju bolnicu u Klaićevoj ulici, Dom umirovljenika Centar te HNK u kojem su vježbali baletani i balerine, a među kojima je bilo i nekoliko stranaca.

Posebnu opasnost su predstavljali i brojni neeksplodirani "zvončići", njih oko 500, koje su deaktivirali djelatnici policije, a u tom poslu, nažalost je poginuo i djelatnik MUP-a.

U spomen na taj dan glavni grad od 2007. godine ima Trg svibanjskih žrtava 1995 koji se nalazi blizu križanja Vlaške i Draškovićeve ulice, mjesta gdje su "zvončići" ubili nekoliko građana tijekom tog napada na Zagreb. (hina/metro-portal)

02.05.2010. 10:31:51
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh