« Svijet
objavljeno prije 11 godina i 3 mjeseca
KONKLAVE

Seksualni skandali tema na konklavama?

Nema sumnje da će i seksualni skandali biti jedna od važnih tema pri izboru novog pape

Hoće li novi papa srediti Crkvu
Hoće li novi papa srediti Crkvu (Wikipedia)
Više o

Vatikan

,

seksualni skandali

,

Katolička crkva

,

kardinali

,

konklave

,

izbor novog pape

Seksualni skandali i skandali oko borbe za moć koji su se nadvili nad Rimokatoličkom crkvom vjerojatno će imati veliku ulogu na sastancima prije izbora za novoga papu idućeg mjeseca nakon što su dvojica kardinala pozvala u utorak na veću unutarnju raspravu o tim aferama.

Vodeća skupina za potporu žrtvama seksualnog zlostavljanja svećenika uputila je apel papi Benediktu XVI. da iskoristi svoje ovlasti prije odlaska u četvrtak kako bi disciplinirao biskupe koje su štitili zlostavljače u svojim redovima.

Pitanja zlostavljanja ponovno je u središtu pozornosti nakon što se škotski kardinala Keith O'Brien, optužen za nedolično ponašanje prema mladim svećenicima, povukao s mjesta edinburghskog nadbiskupa u ponedjeljak pa tako neće ni sudjelovati u odabiru novog pape.

Kardinal Cormac Murphy-O'Connor, sada jedini britanski prelat koji će sudjelovati na razgovorima kardinala idućeg tjedna u Vatikanu prije konklava, izjavio je u Londonu da je seksualno zlostavljanje djece najteži skandal u crkvi.

"To će biti jedna od glavnih stvari o kojima će kardinali raspravljati", rekao je on. Murphy-O'Connor ne može glasovati za novog papu jer je stariji od 80 godina, ali se može pridružiti kardinalima izbornicima na raspravama iza zatvorenih vrata o izazovima koji čekaju novog papu.

Francuski kardinal Jean-Louis Tauran rekao je u intervjuu za jedne novine da kardinali izbornici također trebaju biti izviješteni o tajnom izvješću o korupciji u Vatikanu pripremljenom za papa Benedikta.

27.02.2013. 08:06:16
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh