« Seks
objavljeno prije 14 godina i 4 mjeseca
SVE SE PRAŠI

Seks u trećoj dobi? Isti kao u najboljim vremenima

Najveći muški problemi u poodmaklim godinama je erektilna disfunkcija dok žene najčešće muči gubitak zanimanja

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Deviantart)
Više o

sex

,

seks

,

treća dob

,

starije osobe

Osobe u godinama imaju zaista sjajan seksualni život, tvrdi jedno istraživanje provedeno s ciljem da se istraži seksualnost u trećoj dobi. Rezultati su prikupljeni nakon nekoliko studija koje su uključivale ispitanike u dobi od 57 do 85 godina. Pokazalo se da su muškarci u toj dobi aktivniji i otvoreniji od žena. No, intimnost u vidu emocija bila jednako je važna i ženama i muškarcima.

A zlatno pravilo koje vrijedi za mlađe osobe - zdrav seksualni život znači zdrav život općenito - vrijedi i kod starijih osoba.

Istraživanje je provedeno tijekom 2005. i 2006. Nacionalnom centru za istraživanje mišljenja pri Sveučilištu Chicago, a obavljeno je u sklopu projekta „Nacionalni društveni život, zdravlje i starenje". Istraživači su prikupili podatke temeljene iz nekoliko ključnih područja seksualnog života starijih. Obuhvaćeno je 3,000 osoba. Kompletno istraživanje objavljeno je u 14 zasebnih članaka u časopisu Journals of Gerontology.

Izdvajamo neke najzanimljivije rezultate:

Tko to radi: U dobnoj skupini od 57 do 64 godine seksualno aktivno je 84 posto muškaraca i 62 posto žena. U dobi od 75 do 85 aktivno je samo 38 posto muškaraca te 17 posto žena.

Što rade: Ispitanici pod seksom podrazumijevaju i predigru i penetraciju zajedno. Mlađa dobna skupina prakticira i jedno i drugo i to 87 posto žena te 91 posto muškaraca). Kod starije dobne skupine situacija je sljedeća - 75 posto žena i 84 posto muškaraca. No, prakticira se i oralni seks, opet češće u mlađoj skupini nego u starijoj.

Zašto to rade - ili ne rade: Najveći muški problem je erektilna disfunkcija - 31 posto u mlađoj i 44 posto u starijoj skupini. Kod žena je najveći problem gubitak zanimanja.

Muškarci su tijekom istraživanja bili otvoreniji i pozitivniji u stajalištima prema seksu,a starija skupina je inače bila nešto konzervativnija od mlađe. To se objašnjava činjenicom da su pripadnici mlađe skupine u najvećem seksualnom naponu bili u 1960-ima tijekom seksualne revolucije (zato su otvoreniji prema masturbiranju, seksu van braka i eksperimentiranju). Tako 32 posto žena iz mlađe skupine redovito masturbira dok su one iz starije skupine manje tomu sklone, samo 17 posto.

Bilo kako bilo, krajnji zaključak studije je da redovit seksualni život u trećoj dobi poboljšava općenito zdravstveno stanje, ali se napominje da ni stariji muškarci ni starije žene ni u čemu nimalo ne zaostaju za mladima.

28.01.2010. 17:03:39
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh