« Hrvatska
objavljeno prije 13 godina i 7 mjeseci
NAPADOM NA NAPAD

Šeks: Partija i drug Milanović neće uspjeti

HDZ-ovci su se u nedostatku argumenata vratili staroj komunističkoj demagogiji koju je vrijeme odavno pregazilo

Vladimir Šeks
Vladimir Šeks (Goran Mehkek / CROPIX)
Više o

Vladimir Šeks

,

Zoran Milanović

,

Jadranka Kosor

,

povjerenje vladi

,

Urban Jungle

Potpredsjednik Hrvatskog sabora Vladimir Šeks odbacio je danas u pojedinačnoj raspravi SDP-ovu inicijativu za izglasavanjem nepovjerenja premijerki Jadranki Kosor, kazavši kako će, kao povijesno odbačeni proces, propasti pokušaj te stranke da istodobno optuži i donese presudu protiv premijerke Jadranke Kosor.

"Po SDP-u, Kosor je već osuđena na političku smrt i samo je potrebna egzekucija koja bi se trebala dogoditi danas ili sutra na saborskoj sjednici, ali sve će završiti na jednom bijednom, mizernom, politikantskom pokušaju", kazao je Šeks prozivajući "partiju" i njenog predsjednika Zorana Milanovića da provode svojevrsno političko suđenje.

>>Saborska ludnica: Oporba napada, HDZ zbunjen, Sanader pobjegao

Predložio je da saborski zastupnici odbace SDP-ovu presudu kao povijesno odbačeni proces i iskažu povjerenje premijerki Kosor.

Premijerka je optužena i proglašena krivom, a tužitelji i suci predvođeni, kako je rekao Šeks, "drugom Milanovićem" optužili su je za zločin kontrarevolucionarnog napada na vlast radnih ljudi i građana te je osudili na gubitak povjerenja.

"Sudu partije suvišan je dokazni postupak jer polazi od zakona SDP-a kako je dovoljna politička presuda da je premijerka kriva", rekao je potpredsjednik Sabora Šeks.

Suprotno tome, nastavio je Šeks, tvrdim da premijerka Kosor nije kriva jer je utvrđeno i dokazano da je vodila odgovornu politiku, kojom je u trenucima velike gospodarske krize zaštitila standard socijalno najosjetljivijih skupina društva i odgovorno provodila antirecesijske mjere i strukturne reforme nastojeći potaknuti gospodarski rast.

Nije kriva jer se pokazala kao najodgovorniji borac potiv korupcije pod geslom - "nitko nije nedodirljiv", dodao je. Naglasio je i kako je Vladin program rada usmjeren prema što skorijem završetku pregovora s EU.

Pljesak i nove optužbe

Šeksov istup burnim su pljeskom pozdravili HDZ-ovi zastupnici, dok su ga SDP-ovci u brojnim replikama nazivali "igrokazom", "neuspjelom satirom" i "udarom na demokraciju".

Potpredsjednica Sabora Željka Antunović ustvrdila je kako velika većina zastupnika nije shvatila o čemu Šeks govori, dodavši kako je upravo on u prošlosti bio član partije koja je osuđivala. "A vidimo da se i vi međusobno danas tako obračunavate", kazala je.

Po riječima Marina Jurjevića, Šeksov istup u temeljima ruši bit demokracije i tolerancije unutar legitimnog prava oporbe da postavi pitanje povjerenja predsjednici Vlade.

Ne znam radi li se tu o paničnom strahu ili neuspjeloj satiri, ali je sigurno da se radi o snažnom padu politike u Hrvatskoj jer je ove riječi izrekao potpredsjednik Sabora, rekao je.

Željko Jovanović nazvao je Šeksov govor igrokazom. "Udarili ste i na Poslovnik i na Ustav, braneći oporbi da pokaže da su nas ovdje izabrali građani Hrvatske i da je ovaj Sabor izabrao Vladu, koja je njemu odgovorna i da ovaj Sabor nije privjesak Vladi i glasačka mašinerija koja bespogovorno diže ruke na ono što stiže iz Vlade", ustvrdio je Jovanović.

Željko Jovanovit je također ustvrdio kako je Šeks, glede referenduma o ZOR-u, izvršio pritisak na Ustavni sud da odbaci mišljenje 800 tisuća građana Hrvatske.

Marijana Lugarić poručila je potpredsjedniku Sabora Šeksu da se izgubio i u vremenu i u funkciji koju obnaša. "Sram me kako ste govorili i nije vam na čast", rekla je i dodala kako uz takav Šeksov nastup premijerki Kosor nisu potrebni politički neprijatelji.(hina/metro-portal)

27.10.2010. 19:48:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    xena
    27.10.2010. 22:09
    kako mi se gade ti HDZ-ovci. pa tko jos za njih glasa nakon ovakvih primitivnih izjava?
  2. avatar
    Kladionicar
    27.10.2010. 22:53
    A 90% HDZ-ovaca su komunjare,,, ovi ovamo u SDP-u su ve mlađi rijetko koji da je bio u partiji.
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh