« Seks
objavljeno prije 2 mjeseca
HEH

Seks i gubita mirisa

Sada svi znaju što je anosmija, jer je prvi simptom covida, no do sada su za nju vjerojatno znali samo liječnici i teži slučajevi hipohondara

Može li vam napraviti probleme u krevetu?
Može li vam napraviti probleme u krevetu? (Arhiva)
Više o

seks

,

anosmija

Anosmija do sada nije bila poznata stvar, dapače, vjerojatno su o njoj znali samo lovci u Potjeri i ekipa liječnika, no kako je sad uletio covid, sve se promijenilo.

Gubitak mirisa ili anosmija je potpuni gubitak njuha. Može biti trenutni ili trajni. Onemogućuje vam da udahnete miris svježe jutarnje kave, uživanje u hrani se svodi na okus i teksturu, a mirisne svijeće postaju beskorisna kućna dekoracija.

Kako anosmija utječe na seksualni život?

Gubitak mirisa može imati neočekivani utjecaj i na vaš seksualni život.

Tijekom godina, istraživanja su pokazala da osjet mirisa ima važnu ulogu u želji za seksom. Studija iz 2018. otkrila je kako 28 posto osoba s ovim poremećajem ima smanjen libido.

Nekima nedostaje miris partnera, dok se drugi osjećaju nesigurno jer nisu svjesni vlastitog mirisa.

U novijoj studiji, američki znanstvenici uočili su vezu između gubitka mirisa i smanjene seksualne motivacije te emocionalnog zadovoljstva.

Međutim, potrebno je napomenuti kako je ova studija provedena na osobama starijim od 65 godina, stoga postoji mogućnost da je u ovom slučaju smanjenje libida povezano i sa starošću ispitanika.

Zanimljivo je, ističe se, da je gubitak mirisa povezan sa smanjenjem želje za seksom, ali ne i nižom učestalošću seksualne aktivnosti i/ili fizičkog užitka, što znači da su osobe bile manje raspoložene za spolni odnos, ali ipak su ga imale.

Ipak, dok su utjecaj spola, rase, obrazovanja i depresije uzeti u obzir, tim znanstvenika nije uočio uzročnost kod anosmije - nije potvrđeno uzrokuje li gubitak mirisa i smanjeni seksualni nagon, piše metro.co.uk.

Što ako ste izgubili njuh zbog covida-19?

Ako zbog zaraze koronavirusom ostanete bez osjeta mirisa, najvjerojatnije je da će vam se isti vratiti s vremenom.

Studija objavljena u srpnju pokazala je da se kod 72 posto ljudi osjet njuha vrati kroz mjesec dana.

Također, valja istaknuti da, iako gubitak mirisa može utjecati na seksualni život osobe, još uvijek se vodi rasprava uzrokuje li anosmija smanjeni seksualni nagon, s obzirom na to da brojni čimbenici mogu odigrati ulogu u tome, poput depresije, stresa ili niskog samopouzdanja.

12.02.2021. 21:01:00
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    13.02.2021. 09:44
    to ne smeta to je privremeno
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh