« Svijet
objavljeno prije 14 godina
ICTY

Sedmorica bosanskih Srba osuđena za genocid u Srebrenici

Na doživotnu zatvorsku kaznu osuđeni su obavještajni časnik vojske bosanskih Srba Vujadin Popović i pukovnik Ljubiša Beara

Vujadin Popović Srebrenica Haag
Vujadin Popović Srebrenica Haag (Getty Images)
Više o

Haaški sud

,

Ratko Mladić

,

Radovan Karadžić

,

ICTY

,

Srebrenica genocid

,

Cedevita

,

nasilje veza

,

libija prosvjedi

,

slogovi

,

maskenbal

,

žitne pahuljice

,

Miloš Raonić

,

Juan Ignacio Chela

Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) donio je u četvrtak presude sedmorici vojnih i policijskih dužnosnika bosanskih Srba za zločine počinjene u Srebrenici i Žepi 1995., osudivši ih na zatvorske kazne u rasponu od pet godina do doživotnog zatvora, ponovno potvrdivši tom presudom da je u Srebrenici počinjen genocid.

Obavještajni časnik vojske bosanskih Srba Vujadin Popović i pukovnik Ljubiša Beara proglašeni su krivim za genocid u Srebrenici i osuđeni na kaznu doživotnog zatvora, objavio je predsjedavajući sudac ICTY-a Carmel Agius.

"Opseg i priroda ubilačke operacije, stravičan broj ubojstava ... jasna namjera - vidljiva iz dokaza - da se eliminira svaki bosanski musliman koji je uhićen ili koji se predao pokazuje izvan razumne sumnje da je riječ o genocidu", objavio je ICTY.

Obavještajni časnik zvorničke brigade Drago Nikolić dobio je 35 godina zatvora za pomaganje i podržavanje genocida, a zapovjednik postrojbe specijalne policije Ljubomir Borovčanin osuđen je na 17 godina zatvora za pomaganje i podržavanje ubojstva, istrebljenja i progona.

General Radivoje Miletić, pomoćnik zapovjednika VRS Ratka Mladića, osuđen je na 19 godina, a general Vinko Pandurević na 13 godina zatvora za pomaganja i podržavanja ubojstava, progona i prisilnog premještanja stanovništva. General Milan Gvero dobio je pet godina zatvora zbog progona muslimana iz enklava Srebrenice i Žepe.

Obavještajni časnici Popović (53) i Nikolić (52), vojni časnici Beara (70) i Pandurević (50), te zapovjednik specijalne policije Borovčanin (50) bili su optuženi za sudjelovanje u udruženom zločinačkom pothvatu s ciljem ubojstva vojno sposobnih bosanskih muslimana iz Srebrenice.

Generali vojske bosanskih Srba Miletić (62) i Gvero (72) optuženi su za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja, za ubojstva, progone, prisilno premještanje i deportaciju stanovništva iz Srebrenice i Žepe.

Prema optužnici, u zločinačkom pothvatu sudjelovali su i politički i vojni čelnici bosanskih Srba Radovan Karadžić, Ratko Mladić, Radislav Krstić i Zdravko Tolimir. U optužnici su opisana masovna ubojstva bosanskih Muslimana iz Srebrenice nakon pada tog gradića u istočnoj Bosni pod kontrolu snaga bosanskih Srba u srpnju 1995.

Više od 7.000 muškaraca i dječaka bosanskih Muslimana iz srebreničke enklave pogubljeno je, a do 1. studenog 1995. cjelokupno muslimansko stanovništvo bilo je prognano ili je pobjeglo iz Srebrenice i Žepe, navodi se u optužnici.

ICTY je za zločin u Srebrenici optužio ukupno 21 osobu. Za taj je zločin dosad donio presudu samo za jednu osobu, generala vojske bosanskih Srba Radislava Krstića, koji je u travnju 2004. osuđen na 35 godina zatvora. Suđenja Karadžiću i Tolimiru su u tijeku, a vođa vojske bosanskih Srba Mladić nalazi se u bijegu. (hina/metro-portal)

10.06.2010. 13:42:14
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh