« Svijet
objavljeno prije 12 godina i 1 mjesec
RATNI ZLOČINAC

Kapetan Dragan: Građani Srbije vjeruju u moju nevinost

Dragan Vasiljković kaže da se ponosi svojom ratnom prošlosti i ulogom u zaštiti civila i zarobljenika tijekom rata

Kapetan Dragan
Kapetan Dragan (Mate Bašić/Cropix)
Više o

Kapetan Dragan

,

Dragan Vasiljković

Dragan Vasiljković, poznat i kao "Kapetan Dragan", koji se nalazi u zatvoru u Australiji i kojega Hrvatska traži zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad hrvatskim zarobljenicima u veljači 1993., izjavio je iz zatočeništva beogradskom dnevnom listu "Alo" od četvrtka kako je ponosan na svoju ratnu prošlost te kako ne sumnja da građani Srbije vjeruju u njegovu nevinost.

"Mislim da Srbi znaju sve! Uvjeren sam da nijedan Srbin ne vjeruje lažima i neosnovanim optužbama Hrvatske. Ovaj proces nije otkrio niti će otkriti bilo kakve ratne zločine, već pravu sliku fašističke Hrvatske i korupciju hrvatskog 'pravosuđa'", poručio je Vasiljković preko svoje supruge Nade s kojom se vjenčao dok je bježao od australijske policije.

Istaknuo je kako se ponosi svojom ratnom prošlosti i ulogom u zaštiti civila i zarobljenika tijekom rata.

"Pogotovo se ponosim brigom za ranjenika i žrtve rata koje su tadašnji srbijanski političari izdali i napustili, baš kao što su sadašnji srbijanski političari izdali i napustili mene", dodao je Vasiljković u, kako se navodi, ekskluzivnoj izjavi za "Alo" iz ćelije australskog zatvora "Silverwatera".

Vasiljković, bivši vođa srpskih paravojnih snaga u Hrvatskoj, australski je i srbijanski državljanin kojeg Hrvatska traži zbog sumnje da je počinio ratne zločine nad zarobljenim pripadnicima HV-a i policije u Kninu i Bruškoj u veljači 1993.

Uhićen je 12. svibnja u Novom Južnom Walesu, a u bijegu je bio od 30. ožujka, kad je australski Vrhovni sud prihvatio žalbu koju je ravnatelj javnog odvjetništva Commonwealtha u ime Hrvatske podnio protiv odluke Vijeća Federalnog suda Australije od rujna prošle godine. Time je Vrhovni sud odobrio Vasiljkovićevo izručenje. Očekuje se da konačnu odluku o njegovu izručenju do 15. lipnja donese australski ministar unutarnjih poslova Brendan O'Connor. (hina/metro-portal)

10.06.2010. 14:21:22
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh