« Putovanja
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
mladi rekorder

17-godišnjak sam oplovio svijet

Mike Perhamu trebalo je devet mjeseci plovidba da postane najmlađa osoba koja je sama oplovila svijet

(Wikipedia)
Više o

Guinnessov rekord

,

Guinnessova knjiga rekorda

,

put oko svijeta

,

Michael Perham

,

jedrilicom oko svijeta

Mike Perham je u četvrtak oko 11.00 sati po srednjoeuropskome vremenu prošao ispod Cap Lizarda, najjužnije točke Engleske, objavili su njegova ekipa i obalna straža, i tako je završio putovanje oko svijeta koje je počeo u studenome 2008.

Sa 17 godina i 164 dana, mladić je tako potukao rekord koji je postavio Amerikanac Zac Sunderland, također sedamnaestogodišnjak, dva mjeseca ipak stariji od Perhama, koji je prošli mjesec završio putovanje oko Zemlje, po Guinnessovoj knjizi rekorda.

Mike Perham je još u siječnju 2007. bio najmlađa osoba koja je sama preplovila Atlantik. Tada je imao 14 godina.

U svojoj petnaestmetarskoj jedrilici Perham je prešao više od 26.000 nautičkih milja za više od 150 dana na moru. Putovanje ga je odvelo u Portugal, Južnoafričku Republiku, Australiju i na Novi Zeland. No nije oplovio rt Horn na krajnjem jugu Južne Amerike zbog loših vremenskih uvjeta, pa je prošao Panamskim kanalom.

"Uspio sam, ostvario sam svoj san. Ne mogu doći k sebi", rekao je mladi mornar.

Po Guinnessovoj knjizi rekorda, najmlađa osoba koja je sama oplovila svijet, ali bez pristajanja i bez pomoći sa strane, i dalje je Australac Jesse Martin koji je koncem 1998. kao osamnaestogodišnjak oplovio svijet za 327 dana.

Izvor: Hina

27.08.2009. 18:04:37
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh