« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 6 mjeseci
MLJAC

Sedam zimskih supernamirnica

Osim što ćete ovoga mjeseca jesti sarme i francuske salate u izobilju, evo namirnica koje su stvorene za zimu

Avokado je pun zdravih masti
Avokado je pun zdravih masti (Arhiva)
Više o

gljive

,

avokado

,

superhrana

,

celer

,

brusnice

,

zimska hrana

,

kumkvat

,

divlja riža

Svi znamo da su omiljene zimske varijante na tanjuru povezane s kiselim kupusom i sušenim mesom u raznim oblicima, no nutricionisti će za ove hladne dane predložiti još nekoliko namirnica, superhranu koja svojim hranjivim sastojcima čuva tijelo od zime.

Tu su, primjerice, gljive, odlična hrana bogata kalijem i fitokemikalijama koja ima vrlo malo kalorija, a okus je odličan.

Odličan umak koji paše uz svako pečenje radi se od brusnica, no njih je još bolje konzumirati svježe ili sušene jer su pune antioksidansa i vrlo su učinkovite u borbi protiv raznih zdravstvenih problema, ponajviše urinarnih infekcija. 

Avokado je odličan izvor vlakana i vitamina, uz to sadrži lutein koji je odličan za zdravlje očiju, dok zdrave masnoće daju osjećaj sitosti.

Kumkvat je još jedno egzotično voće koje se u zadnje vrijeme može naći na policama trgovina, a odličan je izvor dijetalnih vlakana i vitamina A i C.

Divlja riža prepuna je vlakana i vitamina B i E, a gomilu antioksidansa pronaći ćemo u ukusnom crvenom grahu.

Za kraj tu je celer, omiljeni sastojak svake juhe, no svoju punu snagu pokazuje nariban sirov u salati, jer pokazuje svo bogatstvo dijetalnih vlakana, kalija, mangana i vitamina B6.

07.12.2013. 16:18:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh