« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
Što, kako, zašto

7 stvari koje trebate znati o Windows 7

Nakon osam godina i dosta previranja Microsoft je napokon izbacio novi operativni sustav

(Wikipedia)
Više o

Windows 7

,

instalacija

,

značajke

Windows 7, koji je u prodaju pušten prošlog četvrtka, obećava lakšu izvedbu, mogućnost kontrole preko ekrana na dodir te bolju povezanost s ostalim kompjuterima. Rane recenzije ocijenile su ga pozitivno. No, treba li vam on doista? Koja verzija softvera najbolje odgovara vašim potrebama? Donosimo vam sedam stvari koje trebate znati o Windows 7.

1. Hoće li stariji kompjuter pokrenuti Windows 7? Možda. Ako posjedujete PC koji je pokretao i nesavršenu Vistu, vrlo vjerojatno nećete imati problema sa Sedmicom. Provjerite konfiguraciju svojeg kompjutera. Kako bi instalirali Windows 7, trebate najmanje 1 gigahertz ili brži 32 bitni procesor, plus najmanje 2 GB RAM-a i 16 GB slobodnog prostora na hard disku. Ako niste sigurni probajte skinuti aplikaciju Windows 7 Upgrade Advisor koja će skenirati vaš PC i automatski vas obavijestiti kakve su mogućnosti instalacije.

2. Isplati li se prelazak na Windows 7? To ovisi o vašem budžetu i potrebama. Softver će vas koštati od 800 do 1500 kuna. Ako vam financijska situacija i nije najblistavija i zadovoljni ste s Vistom ili XP-om, ona nema potrebe za žurbom. No imajte na umu da je XP osam godina star sustav i da više neće moći pokrenuti neke aplikacije. Novi sustav je također bolje osiguran od hakerskih upada.

3. Koju verziju Windows 7 kupiti? Većini kompjutera za osobnu upotrebu dovoljna je verzija Home Premium, koja uključuje osnovne aplikacije. Poduzetnici i ljudi koji rade od kuće mogli bi zatrebati verziju Professional koji automatski sprema sve podatke na tvrdi disk. Ako pak radite za državnu službu ili vladu, verzija Ultimate idealno je rješenje za vas. Dolazi s posebnim BitLocker programom koji štiti podatke u slučaju krađe kompjutera.

4. Koliko je zahtjevna instalacija Sedmice? Ako nadograđujete s Viste vjerojatno vam neće trebati više od par minuta. Ubacite cd sa softverom i sve se samo posloži. Nadograđivanje s XP-a je ipak malo kompliciranije. Korisnici će trebati osigurati svoje podatke, formatirati hard disk, instalirati Windows 7, reinstalirati browsere itd. Nije službeno preporučljivo, no isto tako možete nadograditi posuđenu kopiju Viste pa od tuda prijeći na Sedmicu.

5. Što ako se pojave problemi? U slučaju da nemate prijatelja ili poznanika koji se razumije u operacijske sustave, Microsoft nudi online pomoć putem Windows 7 Solution Centra, koji će vas voditi kroz proces instalacije.

6. Hoće li Windows 7 pokrenuti stare XP programe? Uglavnom da. Imajući u vidu probleme s Vistom, Microsoft je ponudio aplikaciju XP Mode, koja stvara virtualni XP sustav unutar Sedmice. Jednom kada se aplikacija pokrene, omugućuje rad i na vašim starim programima sa XP-a, no dostupna je samo na Professional i Ultimate verzijama.

7. Kakve nove značajke i dizajn ima Sedmica? Microsoft je većinu slika iz prirode koje su prije bile dostupne za sučelje, zamijenio šarenim psihodeličnim fotografijama. Aplikacija Library omogućuje vam da sakupite sve dokumente iz različitih foldera zajedno u jedan prema naslovu, kao npr. ˝kuća na plaži˝ ili ˝tulum kod prijatelja˝.  Nova aplikacija AeroPeek omogućuje vam da vidite obrise otvorenih prozora ispod prozora u kojem radite. Na posljetku, Windows 7 treba manje energije za pokretanje što znači da možete raditi brže i s više prozora istovremeno.

 

 

25.10.2009. 12:15:28
    
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    7 Windows
    28.10.2009. 16:53
    i kao 8. PUUUUUNO SREĆE!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh