« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
Ekološki prihvatljiva

Izumljena žarulja koja traje 25 godina

POGLEDAJTE VIDEO - Radi se o izumu koji bi mogao izazvati revoluciju u načinu primjene električnih izvora svjetlosti

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Daily Mail)
Više o

štedljiva žarulja

,

pharox

Žarulja koja može trajati do 25 godina puštena je u prodaju po prvi put u Britaniji. Jedina je stvar u tome što košta 30 funti (340 kuna). Proizvođači tvrde da je Pharox prva štedljiva žarulja koja daje istu kvalitetu svjetla kao i tradicionalna 60 Wattna. Objašnjavaju da će unatoč cijeni, svaka žarulja vratiti uloženo u roku od 3 godine. Na taj način može se uštedjeti na računima za struju i do 100 kuna godišnje.

Za razliku od ostali štedljivih žarulja koje uglavnom emitiraju fluorescentnu svjetlost, Pharox doseže punu snagu u trenutku kada ga se upali i ne sadrži otrovnu živu. Osim toga izgleda poput tradicionalne žarulje, dobro radi i u hladnim uvjetima na otvorenom, te se brzo hladi nakon gašenja tako da je pogodan i za dječje sobe.

Pharox dolazi na tržište taman uoči europske zabrane 60-wattnih tradicionalnih žarulja koja bi trebala nastupiti 2011.

Žarulja koja traje desetljećima mogla bi biti samoubojstvo za kompanije koje proizvode električne izvore svjetla, no stručnjaci navode kako je tržište i potreba za njima prilično velika tako da bi se svake godine moglo prodavati oko 15 milijuna primjeraka.

24.10.2009. 10:06:45
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh