« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
SAVJETI

Sedam namirnica za borbu protiv vikend mamurluka

Donosimo 7 vječnih boraca protiv mamurluka koji sigurno pomažu kada se soba vrti, glava 'puca', a želudac svira pjesmu od noći prije

Idete van? Trebat će vam ovo ujutro ...
Idete van? Trebat će vam ovo ujutro ... (Shutterstock)
Više o

med

,

zeleni čaj

,

mamurluk

,

liječenje mamurluka

,

jaja

,

šparoge

,

juha

,

sok od rajčice

,

banane

Ako na pojam 'petak' skačete od veselja, a vikende i izlaske prijateljima volite više od mirnog druženja s roditeljima, onda je ovo članak za vas. Kaymu.hr sakupio je listu od čak 7 vječnih boraca protiv mamurluka koji sigurno pomažu kada se soba vrti, glava 'puca', a želudac svira pjesmu od noći prije.

1. Zeleni čaj

Zeleni čaj je legenda među borcima protiv mamurluka. Bogat antioksidansima, odličan je za detoksikaciju i oporavljanje jetre. Ukoliko osjećate mučninu, vašem čaju možete dodati ružmarin ili lavandu.

>> Pića koja uzrokuju najgori mamurluk >>

2. Jaja

Jaja obiluju cisteinom, aminokiselinom koja pomaže tijelu da razgradi toksine i očisti organizam. Također, proteini iz jaja stabiliziraju šećer u krvi i lako se probavljaju.

3. Banane

Ukoliko ste se poslije burne noći probudili s osjećajem slabosti i drhtavice, ne morate brinuti - pojedite bananu. Nakon besane noći i mnogo alkohola, vašem tijelu nedostaje kalcija, čija su posljedica visok krvni tlak i fizička slabost. Banane su bogate kalcijem, koriste ih sportaši pri velikim naporima, pa je stoga jasno da će pomoći i vama nakon nešto drugačije, ali jednako intenzivne i naporne noći ranije.

4. Sok od rajčice

Alkohol i jetra ne idu zajedno, a noć u kojoj je alkohol dominirao iscrpit će njene kapacitete za održavanjem normalne razine šećera u krvi. Obzirom da je glukoza primarni izvor energije za mozak, nizak stupanj šećera može uzrokovati opću slabost i loše raspoloženje. Srećom, jedna čaša soka od rajčice sadži dovoljno slobodnih šećera da se on stabilizira i poboljša opće stanje organizma.

>> Hrana za mamurluk >>

5. Juha

Ne biste vjerovali, ali obična, domaća, pileća juha apsolutno je predivan lijek za mamurluk. Ona umiruje želudac, a obiluje kalcijem i natrijem koji vraćaju ravnotežu organizmu. Također, obzirom na dehidraciju tijela uzrokovanu alkoholom, obična juha svojim će svojstvima pružiti i rehidraciju stanica.

6. Šparoge

Šparoge ne voli svatko, ali prema istraživanju koje je provedeno u J. Koreji, konzumiranje šparoga za vrijeme (ili prije) konzumacije alkohola može spriječiti ili ublažiti mamurluk. Razlog tome su važni enzimi koji razgrađuju alkohol prije nego što ga naš organizam upije.

>> Kako obuzdati mamurluk na prirodan način >>

7. Med

Med obiluje antioksidansima i koncetriranom fruktozom, što pomaže da se preostali alkohol brže izbaci iz organizma, a vi oporavite.

13.03.2015. 15:30:00
    
Novi komentar
nužno
nužno

skrolaj na vrh